MENIU

Descoperire incredibilă în Egipt: Cum arată tunelul secret ce duce la mormântul Cleopatrei - FOTO&VIDEO

Descoperire incredibilă în Egipt: Cum arată tunelul secret ce duce la mormântul Cleopatrei

Descoperire istorică în Egipt. Arheologii au găsit un tunel secret ce ar duce chiar la mormântul Cleopatrei, ultima regină a Egiptului antic.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea incredibilă a unui tunel tăiat adânc în stâncă, sub pământ, în zona Templului Taposiris Magna, la vest de Alexandria.

Tunelul masiv, descris ca un „miracol geometric” se întinde pe 1.300 de metri și are o adâncime de 13 metri, scrie Ancient-origins.net.

Zona  Templului Taposiris Magna a fost cercetată de arheologi în căutarea mormântului de mult pierdut al reginei Cleopatra, ultima conducătoare a Egiptului făurit de grecul reformator Prolemeu Soter. Cleopatra, regină și faraon, a condus Egiptul între anii 51-30 î.Hr. Cleopatra a murit prin sinucidere după ce soțul ei, generalul roman Marc Antoniu, s-a sinucis.

Sursă: Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților/Ancient-origins.net

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea, descriind tunelul ca fiind "o minune” similară în multe privințe tunelului Eupalinos de pe insula grecească Samos. Arheologii cercetează o secțiune a tunelului recent descoperit în Taposiris Magna.

Tunelul a fost descoperit de arheologul Kathleen Martinez de la Universitatea din Santo Domingo, care a fost implicată de mult timp în cercetări despre Cleopatra. Martinez a plecat pentru prima dată în Egipt în căutarea mormântului Cleopatrei în urmă cu aproximativ 20 de ani.

Potrivit noilor cercetări, s-a mai descoperit că o parte a tunelului este scufundată sub apă, ceea ce ar confirma teoria conform căreia fundațiile Templului Taposiris Magna sunt, de asemenea, sub apă. Cel puțin 23 de cutremure au lovit coasta egipteană între anii 320 și 1303 d.Hr., ceea ce ar explica și prăbușirea și scufundarea unei părți din Templul Taposiris Magna, potrivit Ancient-origins.net.

Sursă: Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților/Ancient-origins.net

Designul arhitectural al tunelului nou descoperit seamănă cu magnificul Tunel Eupalinos de pe insula greacă Samos, care este considerat una dintre cele mai importante realizări inginerești ale lumii clasice. 

Sursă: Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților/Ancient-origins.net

Lucrările au început din 2004, dar noua descoperire este cea mai convingătoare dovadă că ar duce la mormântul Cleopatrei.

„Este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei”, a declarat Martinez pentru „Heritage Key”: "Dacă există o șansă de 1% ca ultima regină a Egiptului să fie îngropată acolo, este de datoria mea să o caut. Dacă vom descoperi mormântul, va fi cea mai importantă descoperire a secolului XXI. Dacă nu vom descoperi mormântul, vom fi făcut totuși mari descoperiri aici, în interiorul și în afara templului".

Săpăturile au scos la iveală un cimitir cu mumii în fața templului, susținând teoria lui Martinez că în zonă a fost construit un mormânt regal.

În 2010 a fost dezgropată o statuie uriașă de granit fără cap a unui rege ptolemeic. Dr. Zahi Hawass, arheolog și fost ministru, crede că statuia i-a aparținut probabil lui Ptolemeu al IV-lea și a fost dedicat zeului Osiris, subliniind legătura dintre situl antic și cunoscutul zeu egiptean antic.

Pe lângă tunel, cea mai recentă descoperire include două statui de alabastru din perioada Ptolemeică, dintre care una pare a fi un sfinx, precum și vase și recipiente ceramice.

În același timp, Martinez a anunțat că săpăturile au dus la descoperirea unei statui a capului Cleopatrei, împreună cu 22 de monede care poartă imaginea ei.

În spatele templului a fost descoperită o necropolă, care conținea multe mumii în stil greco-roman care au fost îngropate cu fețele întoarse spre templu. Aceasta ar înseman că cel mai probabil templul a fost construit pentru o personalitate regală foarte importantă, precum Cleopatra.

Taposiris Magna, Marele Mormânt al lui Osiris

Taposiris Magna, ce înseamnă „marele mormânt al lui Osiris”, este un oraș antic înființat de faraonul Ptolemeu al II-lea între 280 și 270 î.Hr. După ce Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în 332 î.Hr. și a înființat Alexandria, orașul Taposiris Magna a devenit un centru pentru festivalul religios al lui Khoiak. Festivalul Khoiak este dedicat zeului Osiris, ucis de fratele său Seth și reînviat de sora-sa Isis, care l-a conceput pe fiul lor Horus.

Templul de la Taposiris Magna a fost dedicat lui Osiris, venerat de liderii greci din Egipt care onorau vechile tradiții.