MENIU

De ce zboară avioanele atât de sus și care e limita maximă la care pot ajunge

Este greu să mai surprinzi pe cineva care călătoreşte frecvent cu avionul, dar și pe cei care nu au făcut-o, deoarece există internetul, dar încă există lucruri la care probabil nu te-ai gândit până acum. De exemplu: de ce avioanele nu zboară mai sus decât limita actuală? Cele mai multe avioane comerciale zboară la altitudini de peste 10.600 de metri, mai sus decât elicopterele și mai jos decât Concorde. 

Dacă ai zburat vreodată cu un avion comercial, probabil că ai observat că acesta zboară deasupra norilor. Care este explicația?

Unul din motivele pentru care altitudinea de zbor este așa mare este că aerul se rarefiază mai sus, iar avioanele ajung să zboare mai rapid și să consume mai puțin combustibil.

„Cu avioanele astea mai mari, când decolează din aeroporturi, prima lor misiune este ca practic să iasă de acolo și să se ducă cât mai sus posibil și cât mai repede posibil", a explicat Adam Beckman, lector de studii aviatice la Ohio State University.

Motivele pentru care avioanele au o limită de altitudine

Altitudinea ideală pentru zbor este undeva între 10.600 și 12.800 de metri – dacă zboară mai jos, rezistența din partea aerului este prea mare, iar mai sus, lipsa de oxigen afectează motoarele. Altitudinea ideală variază în funcție de greutatea avioanelor – astfel, cele mai grele vor zbura mai jos, iar cele mai ușoare vor zbura mai sus.

Unul dintre motivele pentru care aceste avioane comerciale au o limită de altitudine are legătură și cu combustibilul. La altitudini mai joase, avioanele sunt ajutate și de vânt, astfel consumă combustibil în mod eficient (lucru care nu se întâmplă la înălțimi mai mari).

Un alt motiv pentru care avioanele nu zboară mai sus decât o fac este greutatea lor. Cu cât un avion cântărește mai mult, cu atât e mai dificil să se ridice la o anumită altitudine.

Există și o altitudine minimă de zbor, pentru a evita zgomotul și a spori siguranța, potrivit lui Richard Taylor, de la British Civil Aviation Authority. Niciun avion nu are voie să zboare mai jos de 300 de metri de o zonă populată sau mai jos de 150 de metri deasupra unei persoane, vehicul sau structuri.

Sursa

Mai multe articole despre:
zbor avion aviaţie