MENIU

De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari si altele nu? Explicația științifică din spatele acestui fenomen aparent bizar

De ce unele persoane sunt mușcate de țânțari si altele nu? Explicația științifică din spatele acestui fenomen aparent bizar/ Profimedia

Poate ți s-a întâmplat să fii ținta directă a țânțarilor și să observi că persoana de lângă tine nu are nicio problemă. Iată de ce unii oameni sunt preferați de aceste insecte, în timp ce alții scapă nevătămați de înțepătura lor! 

Țânțarii își urmăresc prada după miros, iar un factor care îi atrage este dioxidul de carbon (CO2), un gaz pe care oamenii îl respiră. În ceea ce privește atracția acestor insecte pentru unele persoane, se pare că diferența o face cantitatea de oxigen emanată, dar și alți factori de luat în considerare. 

Vrei să scapi de muște și țânțari în casă? Iată 10 plante care țin la distanță insectele nedorite

Țânțarii sunt atrași de persoanele solide 

Oamenii cu o greutate corporală mai mare, cât și cei mai înalți expiră, în mod natural, o cantitate mai mare de dioxid de carbon, prin urmare insectele sunt mai atrase de ei. Acest lucru se poate traduce prin faptul că bărbații sunt mușcați mai des de aceste insecte decât femeile. În mod similar, femeile însărcinate cad pradă mai ușor țânțarilor, spre deosebire de cele care nu sunt însărcinate, iar adulții sunt mai afectați decât copiii.

10 idei de soluții anti țântari făcute în casă. Metode eficiente prin care poți ține insectele la distanță

Sportivii, țintele țânțarilor 

Aceeași logică se aplică și în cazul persoanelor cu o rată mai mare de respirație, așa cum sunt cele care fac exerciții fizice. Așadar, dacă faci sport în aer liber, te poți aștepta să fii ținta acestor insecte! 

Se crede, de asemenea, că mirosul corporal și natural al oamenilor ar putea juca un rol în ceea ce privește selectarea „victimelor‟, iar cercetătorii încearcă să descopere exact de ce compuși sunt atrași țânțarii: 

„Credem că factorii genetici, precum și microbiomul pielii afectează compușii volatili pe care corpul nostru îi produce, iar acest lucru, la rândul său, afectează felul în care mirosim. S-a dovedit că o parte dintre acești compuși sunt atrăgători pentru țânțari, așa că dacă corpul tău îi produce, s-ar putea să atragi mai mulți țânțari decât alți oameni‟, a spus Dr. Robert Jones, profesor la London School of Hygiene &Tropical Medicine.