De ce se dau, de fapt, dulciuri de Halloween. Tradiții și obiceiuri în diferite părți ale lumii
Contestat de unii și adorat de alții, Halloween-ul este, fără doar și poate, un eveniment special, sărbătorit anual pe 31 octombrie. În această ultimă noapte de octombrie, practic nimic nu mai este ceea ce pare a fi. O lume a misterelor își deschide larg porție, invitându-i pe cei mai curio;i dintre noi - mici și mari, deopotrivă - să dea frâu liber imaginației și să se bucure de această noapte magică. Pentru copii, Hallowee-nul este un bun prilej de a se deghizează în vrăjitoare, vampiri, supereroi și alte costume înfricoșător de ... amuzate și de a se bucura de dulciurile primite. Și că tot vorbim despre dulciuri, ;ti\"i voi oare de ce se dau, de fapt, dulciuri în noaptea de Halloween?
În 2024, Halloween-ul se va sărbători în noaptea de joi, 31 octombrie. Conform legendei, această dată marchează noaptea în care spiritele sunt cele mai active.
Înainte de creștinare, Samhain era sărbătorită în regiunea celtică și marca sfârșitul recoltei și începutul iernii. Se credea că în această noapte magică granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți dispare, iar spiritele pot trece în lumea noastră. De altfel, multe tradiții de Halloween, cum ar fi costumele și focurile de tabără, își au originea în acest festival celtic, scrie Click.ro.
Când Europa s-a creștinat, sărbătoarea a coincis cu Ziua Tuturor Sfinților, iar tradițiile păgâne au fost transformate și încorporate în noul context religios. Cu alte cuvinte, Halloween-ul este un amestec fascinant de tradiții celtice și creștine.
Ce spune ÎPS Teodosie despre participarea copiilor la petrecerile de Halloween. Este păcat sau nu: „În loc să primească lumină, primesc amăgire şi întuneric”
Acesta este și motivul pentru care tradițiile de Halloween variază de la o regiune la alta. În Irlanda, spre exemplu, locul de naștere al Samhain, accentul se pune pe focuri de tabără și pe amintirea strămoșilor, în timp ce în SUA, Halloween-ul este asociat mai degrabă cu costume, dulciuri și petreceri tematice. În Scoția, totodată, tinerii mergeau din casă în casă îmbrăcați în costume înfricoșătoare, într-un fel de precursoare a tradiției "Trick or treat".
Și că tot vorbim despre "Trick or treat", acesta este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri asociate cu Halloween-ul. Acest ritual distractiv în care copiii îmbrăcați în costume merg din ușă în ușă strigând "Trick or Treat?" a devenit o tradiție populară în multe țări.