MENIU

De ce nu pornim MAȘINA de spălat, cuptorul sau aspiratorul în zi de sărbătoare? Explicația inedită oferită de un cunoscut preot și profesor - VIDEO

În preajma marilor sărbători religioase, credincioșii și nu numai revin cu întrebarea dacă "este bine" să punem la treabă diverse aparate electrocasnice, de la mașină de spălat sau cuptor până la aspirator. Părerile sunt împărțite, însă un cunoscut preot, profesor și realizator de emisiuni TV a oferit o explicație extre de clară în aceste sens. Părintele preot Vasile Gavrilă susține că nu trebuie să apelăm nici la ajutorul acestor aparate în zi de sărbătoare, ci să ne concentrăm asupra celor spirituale.

Argumentul celor care susțin că "nu este păcat" să pornim mașina de spălat sau cuptorul într-o zi marcată ca sărbătoare în calendarul ortodox este acela că restricția se referă la ființe, nu la mecanisme inanimate.

Părintele și profesorul Gavrilă spune însă că punând astfel problema, neglijăm esența: o astfel de zi ar trebui să fie dedicată celor spirituale, nu grijilor cotidiene, create chiar și prin simplul fapt că trebuie să pregătim operațiunile respective.

În plus, poate fi dovada unei delăsări și lipsa autodisciplinei.

"Nu punem nici mașina de spălat, nici cuptorul cu microunde, nici cuptorul de la aragaz nici alte aparate de uz casnic, justificând că noi nu facem ceva anume. Este adevărat că fac acest aparate, dar fac pentru nevoile noastre. Toate acestea le putem face atunci când trebuie adică în afara sărbătorilor. Chiar dacă eu merg la biserică, un mașina de spălat și atunci când mă întorc găsesc rufele spălate. Este adevărat, dar ce zice domnul Hrisos? Căutați împărăția lui Dumnezeu mai întâi și toate celelalte se vor adăuga vouă. (Dacă pun mașina), înseamnă că nu am știut să prioritizez. Este ca și cum, de exemplu, v-ați duce la cineva în vizită, v-ar primi, dar în același timp pornește mașina de spălat, pune aspiratorul, face lucruri pe care ar fi trebuit să le facă până să ajungeți dvs. În vizită. De aceea, în zile de sărbătoare nu numai noi, oamenii, fizic, nu trebuie să lucrăm, ci nici utilajele electrocasnice din casă, pentru că toate trebuie făcute la vremea lor", a explicat părintele Vasile Gavrilă.