De ce e important să ai lumină naturală în casă: efectul neașteptat al Soarelui
Bacteriile ca si aerul sunt prezente în întreg mediul care ne înconjoară, inclusiv în casa ta. În acest sens, cercetătorii au realizat un studiu pentru a vedea cum reacționează bacteriile atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Pe scurt, totul ar putea fi rezumat într-o vorbă din popor, care spune că „unde nu intră soarele pe fereastră, intră doctorul pe ușă".
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de Universitatea din Oregon și a fost publicat în revista „Microbiome". În cadrul studiului, cercetătorii au construit camere de zi în miniatură pentru microbi, iar rezultatele au scos la iveală câteva lucruri neaștepate.
În primul rând, cercetătorii au analizat cum se dezvoltă bacteriile care sunt ținute într-un mediu relativ uscat de praf. Astfel, aceștia au descoperit că spațiile interioare care sunt expuse la lumina soarelui conțin mai puține bacterii decât cele care stau în întuneric.
„Oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în interiorul clădirilor, unde expunerea la particulele de praf în care există o mare varietate de bacterii, inclusiv agenți patogeni care ne pot face rău, este inevitabilă", a declarat dr. Ashkaan Fahimipour, cercetător în cadrul Built Environment Center al University of Oregon şi autorul principal al studiului.
Cum reduce lumina soarelui bacteriile din casa ta
Praful aflat în întuneric conţine mai multe comunităţi microbiene, bacterii, ciuperci, virusuri, asociate unor boli respiratorii, comparativ cu praful expus la lumina zilei.
„Rezultatele noastre indică faptul că praful expus la lumina soarelui conține mai puține bacteri", au declarat autorii. Pentru a experimenta comunități bacteriene din lumea reală, cercetătorii au colectat probe de praf din toate camerele a șapte case din Oregon.
Acest lucru sugerează că comunităţile microbiene din praful aflat în interiorul clădirilor devin asemănătoare comunităţile microbiene din exteriorul clădirilor sub efectul luminii zilei.
„Studiul nostru susţine înţelepciunea populară conform căreia lumina zilei are potenţialul de a ucide microbii de pe particulele de praf, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege cauzele care stau la baza transformărilor ce se produc în comunităţile microbiene din praf după expunerea la lumină", a mai declarat dr. Ashkaan Fahimipour.