MENIU

De ce e considerată zeama de varză murată cel mai bun remediu pentru mahmureală, de Sărbători. Ce spun nutiționiștii

De ce e considerată zeama de varză murată cel mai bun remediu pentru mahmureală, de Sărbători. Ce spun nutiționiștii

De sărbătorile de iarnă, petrecăreții exagerează adesea cu băutura, trezindu-se dimineața amețiți, în stare de mahmureală. Nutriționista Codruța Pantelimon dezvăluie, exclusiv pentru Click!, remediul natural și la îndemână oricui, după o noapte de pomină. Iar solistul de muzică folk Ducu Bertzi ne-a spus la ce truc apelează, înainte de a ciocni un pahar de palincă, în Maramureșul natal. 

De ce apare, de fapt, starea de mahmureală, după o beție? 

Nutriționista Codruța Pantelimon ne-a vorbit despre beneficiile oferite de zeama de varză murată. Am aflat că are și proprietăți anti-mahmureală, fiind potrivită și după un chef pe cinste, de Sărbători:

„Remediul cel mai bun anti-mahmureală este zeama de varză murată, la îndemâna tuturor, în sezonul rece. Când „ne distrăm” și bem, peste măsură, în special, în sezonul Sărbătorilor de Iarnă, apare starea neplăcută de după „party”, mahmureala.

De ce? Atunci când se bea prea mult alcool, apare deshidratarea organismului, (alcoolul are efect diuretic), glicemia scade, stomacul e iritat, iar vasele de sânge se dilată. De aceea, după petreceri, avem stare de greață, amețeli, dureri de cap și senzația mare de sete”, spune specialista în nutriție, Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!

„Zeama de varză murată stimulează și producția de anticorpi”

Dar, zeama de varză murată este indicată și în caz de răceli, în anotimpul rece, urmare a conținutului mare de Vitamina C:

„Datorită procesului de fermentare, aceste frunze de varză transformă apa cu sare într-o „licoare”, foarte hrănitoare, bogată în vitamine și în minerale, probiotice, bacterii prietenoase, care pot îmbunătăți digestia, imunitatea, prin stimularea producției de anticorpi naturali. Totodată, poate reduce riscul de a dezvolta infecții, precum răcelile de sezon și infecțiile tractului urinar.

„Nu o ocoliți, dacă vreți să slăbiți!”

Unele studii științifice au arătat că alimentele bogate în aceste minunate probiotice ajută la pierderea în greutate și/sau la menținerea unei greutăți normale, prin conținutul lor scăzut de calorii și bogăția lor în fibre. O dietă bogată în fibre naturale menține senzația de sațietate, mult timp, așa că, dragii mei, nu o ocoliți dacă vreți să slăbiți!”, a mai precizat Codruța Pantelimon, exclusiv pentru Click!

Atenție, în cazul celor care suferă de hipertensiune!

Mare atenție, însă, în cazul celor care suferă de hipertensiune. Consultați medicul înainte de a consuma zeamă de varză murată:

„Datorită conținutului ridicat de vitamina K 2, zeama de varza murată joacă un rol important și în sănătatea și în mobilitatea oaselor, fiind recomandată femeilor la pre și menopauză. Potrivit unor cercetări, consumul regulat de alimente bogate în vitamina K 2 este asociat cu un risc mai scăzut de deces în cazul bolilor cardiovasculare.

În concluzie, dacă nu suferi de hipertensiune, în care se interzice consumul excesiv de sare, sau de alte boli cronice, apelează cu încredere la acest panaceu universal în sezonul rece! Consultă medicul specialist pentru orice schimbare, pe care vrei să o aduci în alimentația ta, zilnică”.

Mai multe articole despre:
zeama de varza mahmureala nutitionisti