De ce curele de slăbire NU trebuie începute lunea. Explicaţia neaşteptată a unui medic
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a postat pe contul personal de pe o reţea de socializare un mesaj în care a explicat de ce dietele începute în prima zi a săptămânii sunt sortite, de cele mai multe ori, eşecului.
"E ușor să faci promisiuni cu burta plină. (...) Nu pot să mă abțin şi vă întreb: de câte ori n-aţi început dieta într-o luni dimineață, pentru ca apoi să o abandonați în aceeaşi zi de luni, pe înserat? E atât de frecvent fenomenul, încât existş chiar recomandarea să nu porniți nimic important lunea; nu ține! Şi nu ține nu din cauza zilei, ci din cauza faptului că promisiunea nu e reală, ea e mai degrabă reactivă datorită evenimentelor din weekend. Ce înseamna asta? Că dupa ce o facem lată avem tendința să ne ştergem păcatele, să ne spălam conștiința cu o perioadă de asceză, de penitență, de chin... sau, mă rog, cu promisiunea că o să facem asta", a scris Mihaela Bilic pe reţeaua de socializare.
"Ușor de făcut promisiuni despre dietă când ai burta plină, când eşti ghiftuit, cu toate poftele satisfăcute. Mai că-ți vine să crezi că mâine nu-ți mai trebuie dulciuri, nici cartofi prăjiți, pizza, paste cu multă brânza sau snițel. Ca să nu mai zic de cireșe, daca ai mâncat de simți că pleznești, promisiunea cu dieta te ușurează măcar psihic, parcă îți scade din balonare. Adevărul e că astfel de promisiuni nu sunt reale, ele nu vin din convingere, din adâncul ființei noastre, nu reflectă o dorință reală de schimbare. Sunt doar metode subconștiente de a șterge păcatele, e un fel de explicație lamentabilă pe care ne-o inventăm pentru ca faptele noastre să fie cumva anulate, uitate. E o evitare a responsabilității care dă iluzia că răul e mai mic fiind compensat de o viitoare ipotetică dietă strictă.
Care e rezultatul? O zi de luni in care ne simțim neputincioși şi lipsiti de voință, nu pentru că așa suntem în realitate, ci pentru că era imposibil să ne ridicăm la înălțimea promisiunilor absurde făcute cu o zi în urmă. Ne declarăm învinși pentru că lupta ne-a fost impusă şi era evident că nu avem nicio șansă de izbândă. Ne auto-condamnăm la eșec cu nonșalanță, doar pentru a avea încă o zi/ un episod în care să ne facem de cap cu frenezia unor adolescenți iresponsabili. Si când vine vorba de responsabilitate, de nota de plată, de reparat stricăciunile promitem impetuos: de mâine intru la dietă! Evitați să faceți promisiuni cu burta plină, urmările mâncatului în exces trebuie asumate, nu șterse cu amenințarea unei cure de slăbire. Şi culmea e că această amenințare nu o mai credeți nici voi. Așa că haideți să declarăm ziua de luni o zi liberă de promisiuni! Poate că asta o să ne facă să ne gândim de 2 ori înainte să o facem din nou lată", a adăugat medicul nutriţionist.