MENIU

Dacia 1300 și Securitatea. Cele mai cunoscute legende despre dotările speciale pe care le-ar fi avut mașinile securiștilor

"Epoca de Aur", cum este cunoscută perioada în care România comunistă a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, a lăsat în umră o mitologie în care se regăsesc, în diverse proporții, adevăruri, falsurile livrate la vremea respectivă de instituțiile propagandei și relatările deformate de trecerea timpului. Un exemplu sunt legendele despre Daciile 1300 special dotate pentru trupele de Securitate.

O întrebare lansată pe un blog al admiratorilor autoturismului Dacia, referitoare la dotările speciale pe care le-ar fi avut modelele folosite de Securitate, a scos la suprafață o serie de informații surprinzătoare, unele cu o certă bază reală, altele cu iz de legendă.

MODESTĂ LA ÎNFĂȚIȘARE, DAR PERFORMANTĂ PRECUM CELEBRE MĂRCI OCCIDENTALE

Una dintre poveștile extrem de populare printre fanii Daciei din Epoca de Aur este aceea că modelele folosite de Securitate ar fi avut performanțele unor renumite mărci occidentale.

„O cunoștință a cumpărat prin 1996 o Dacia 1310 alba cu motor de Renault 5 Alpine Turbo. Mașina era de la o direcție a Securității si fusese transferata la Armata după Revoluție.

La exterior era banala, avusese doar o stație cu o antena. (...) Motorul însă era bestial, făceai liniuțe liniștit cu BMW ursuleț pe injecție.Pentru filaje, urmăriri, opriri in trafic...” a scris un admirator pe un forum Dacia.

Pusă în oglindă cu declarația unui ofițer care a condus chiar direcția a V-a de Securitate, cea care asigura paza familiei Ceaușescu, relatarea despre Dacia Alpine pare mai degrabă o legendă. Colonelul Eugen Adrian Cristea a povestit că în anii `80 Nicu Ceaușescu avea un Renault 16TS, cu care obișnuia indiferent să gonească, indiferent dacă era în București sau pe șosele, spre disperarea securiștilor și milițienilor. „Interveneau și mașini ale circulației rutiere cu girofaruri, care alergau cât puteau pentru a nu fi prinse din urmă. Dar cât putea rezista o mașină de proveniență românească, un produs de serie, în fața unei mașini care se deplasa cu 135-140 de km/h?”, relata ofițerul în cartea sa „Familia Ceaușescu și Direcția a V-a”.

DOTARI DE INTERCEPTARE, DAR ȘI FRIGIDER ÎN PORTBAGAJ

O altă legendă legată de modelele Dacia folosite de Securitate era legată de accesorizarea suplimentară, specifică activităților pentru care era destinată.

„Avea o antenă de aproape 2m si o bara de torsiune la motor care zice taica-meu ca a văzut la mașinile de politie/miliție si se punea sirena pe respectiva bară”, relatează un alt fan Dacia.

Un comentariu pomenește chiar de un model de lux cu frigider Fram în portbagaj si priza din fabrica de 12V. "Am văzut si Dacii cu doua rezervoare din fabrica,1310TLX, jante Canada negre....au fost si alte specimene cu fete de uși(tapiseriile) mai deocheate si mâner pătrat la ușă ca la delta.....mai rar...."

Cel mai probabil, o serie de relatări exprimă situații reale, însă contextualizate greșit. În anii `80 exista o modă a accesorizării de tip bricolaj a autoturismelor personale, prin montarea de spoilere, roți și jenți "de raliu", prin care șoferii doreau să mascheze aerul vetust al bătrânei Dacia 1300.

Potrivit informațiilor oficiale, mașina standard a Securității, dar și a nomenclaturiștilor de partid, a devenit de la mijlocul anilor `70 modelul Dacia 1301 Lux Super. Era asemănător Daciei 1300, însă avea dotări care nu existau pe modelul standard: radio din fabrică, dublu circuit pentru frânare, scaune supraînălțate în partea din față, parasolar cu oglindă, brichetă electrică, torpedou iluminat, oglinzi retrovizoare exterioare, oglindă interioară și instalație de curățare a parbrizului.

Au fost si 1301(cele negre si mai dotate etc) dar au fost si 1300 simple teoretic albastru 68. Modelul a fost disponibil în culori închise,potrivit autovit.ro.