MENIU

Cum să prepari lipii simple, fără drojdie, ca pe vremea bunicii din 3 ingrediente pe care SIGUR le ai în cămară

Cum să prepari lipii simple, fără drojdie

Lipiile fără drojdie sunt delicioase și extrem de ușor de preparat. Metoda noastră nu necesită utilizarea cuptorului, ci doar trei ingrediente pe care sigur le aveți la îndemână.

Lipiile sau azimele se consumă de generații întregi în Orient, la indieni sau în țările arabe. Chiar și în Mexic există tortilla care în trecut se prepara cu făină de porumb iar acum se pregătește din apă și făină de grâu.

Aproape fiecare popor are aceste lipii în cultura gastronomică.

Puteți adăuga și ulei dacă doriți ca lipiile să aibă ceva mai multă savoare. Este important de știut că la 200 g de făină se pun 100 g de apă.

- 500 g făină

- 250 ml apă

- 8 g sare

- 25 ml ulei de floarea soarelui

Aveți nevoie și de ulei pentru uns masa de preparat și mâinile, întrucât aluatul este foarte lipicios.

Varianta cu maia imatură: 200 g maia cu hidratare 100% (compusă din 100 g făină și 100 g apă), 400 g făină albă, 150 g apă,8 g sare, 25 ml ulei.

Cum se prepară aluatul pentru lipii fără drojdie

Puneți într-un bol făina, sarea, apa și uleiul. Frământați timp de 5 minute până ce ați obținut un aluat neted și nelipicios. Dacă frământați cu mâna va dura 8-10 minute.

Se rotunjește aluatul în palme, se dă formă de bilă și se învelește în folie de plastic.

Acest aluat simplu are nevoie de măcar 30 de minute de odihnă (pe masa de bucătărie). Îl puteți lăsa și o oră, însă este foarte important să înveliți aluatul cu plastic ca să nu facă crustă.

Pentru porționarea lipiilor, ungeți blatul de lucru și palmele cu puțin ulei și aplatizați ușor aluatul. Se taie în 8 părți, mai întâi în 4 și fiecare sfert încă o dată în 2. Modelați fiecare bucățică obținută sub forma unei bile și lăsați-le 10 minute, acoperite cu folie de plastic, pe masa de lucru.

Luați câte o bilă de aluat și se întinde cu palmele unse pe masă. Puteți folosi și sucitorul dar nu e nevoie.

Pentru a obține lipii pufoase pliați marginile exact ca în cazul celor umplute. Aduceți marginile spre centru, întoarceți turta cu lipiturile spre masă și aplatizați-o din nou cu palmele sau cu sucitorul, astfel aerul este captat în interior.

Foarte important! NU modelați toate turtele de la început deoarece se usucă până le vine rândul la copt. Cel mai bine este să le prelucrați treptat.

Metoda simplă de coacere a lipiilor 

Algeți o tigaie antiaderentă cu fundul gros și puneți-o la încins la foc mediu, fără ulei. Reduceți focul aproape de minimum și puneți prima lipie la copt. Coacerea durează 1-2 minute pe o față dar este bine să verificați cu spatula. Mai reglați flacăra de sub tigaie dacă este cazul.

Mai multe articole despre:
lipii drojdie reteta lipii