MENIU

Cum să îți protejezi mașina pe caniculă

Și automobilele sunt afectate de caniculă. Foto/Profimedia

Canicula extremă afectează și mașinile, soarele puternic fiind unul dintre „dușmanii” mașinii. Printre efecte pot fi enumerate decolorarea vopselei, deteriorarea cauciucului, decolorarea tapițeriei de stofă sau de piele și multe altele.

Atunci când mașina este expusă razelor UV, caroseria absoarbe o cantitate foarte mare de aer cald. Odată ce temperatura din interiorul automobilului crește, materialele mai sensibile ale tapițeriei pot avea de suferit. Pielea, vinilul sau plasticul din care sunt realizate diversele elemente dinăuntrul mașinii tale vor avea cu siguranță de suferit dacă nu ții cont de câteva sfaturi.

Parchează la umbră

Fără îndoială că găsirea unui loc de parcare este o reală bătaie de cap, mai ales în orașele mari și aglomerate. Totuși, specialiștii recomandă ca, pe timp de vară, mașinile să fie parcate, pe cât posobil, în locuri umbroase. Umbra copacilor, parcările subterane sau chiar garajul, sunt locurile ideale.

Huse pentru scaune

Scaunele care s-au încins din cauza soarelui reprezintă o sursă de disconfort greu de suportat pentru șofer, dar și pentru pasageri. Anumite materiale din care se confecționează tapițeria scaunelor auto (piele naturală sau sintetică) se încălzesc foarte tare, iar o modalitate de a evita acest lucru este să folosești huse.

 

Efectele negative ale razelor solare

 

Efectele negative pe care le provoacă soarele în cazul mașinii tale:

– presiunea ridicată din rezervor – din cauza vaporilor de carburant;

– consumul crescut de carburant – fie de la aerul condiționat, fie de la evaporarea carburantului din rezervor.

– uzarea anvelopelor, cât și a elementelor din cauciuc.

 

– supraîncălzirea motorului

 

– deteriorarea vopselei – prea mult soare duce la decolorarea vopselei originale și în unele cazuri chiar la exfolierea lacului.

Și exteriorul mașinii poate fi afectat de razele puternice ale soarelui, de aceea trebuie să luați anumite măsuri pentru a-l proteja.

 

– aplicați o folie de protecție solară

 

Aceasta este una dintre cele mai bune soluții pe termen lung, având în vedere că aproape orice model de folie protecție caroserie oferă, pe lângă alte beneficii, un grad de protecție UV și ferește atât vopseaua, cât și caroseria de rugină.

 

– optați pentru tratamentul cu ceară

 

În timp, ultravioletele puternice decolorează vopseaua mașinii. În plus, soarele este un factor de risc care influențează apariția fisurilor și a crăpăturilor la nivelul vopselei de pe caroserie.

 

– aveți grijă să spălați des mașina

 

Vara, praful de pe șosele poate afecta nu doar conduita de drum a mașinii, dar și vopseaua de pe caroseria sa. Pentru a feri mașina de praf și alte particule de murdărie care pot dăuna vopselei, vizitează cu regularitate spălătoriile auto.

Folosiți panouri solare reflectorizante în față și spatele mașinii

În timp ce poate fi enervant să le strângeți când plecați la magazin după care să le puneți din nou, acestea va vor ajută pe termen lung. Aceste panouri reduc foarte mult temperatura din interiorul mașinii, pe care o veți aprecia când va întoarceți, și trebuie să utilizați mai puțin aer condiționat pentru a răcori mașină.

 

Nu umpleți rezervorul până la refuz

Vara NU este recomandat să umplem rezervorul mașinii complet. Asta pentru că, din cauza temperaturilor ridicate putând exista riscul exploziei rezervorului, acest lucru datorându-se vaporilor de combustibil sau a microfisurilor. Cele mai expuse sunt rezervoarele cu benzină.