MENIU

Cum să gătești CORECT carnea

Cum să gătești CORECT carnea

Am tot văzut pe internet sfaturi, păreri și indicații despre temperatura și timpul de gătire a cărnii. Însă cei mai mulți nu iau în calcul și unele aspecte minore, dar care pot să influențeze decisiv preparatul. Am să încerc să vă explic, pe scurt, la ce anume mă refer.

Cele mai multe sfaturi se referă la temperatura cuptorului și timpul în care carnea trebuie să stea în interior. În principiu este ok… dar? Chiar este un "dar" destul de mare! Așa că vom face un exercițiu de imaginație, astfel încât să fiu explicit.

Să ne imaginăm două familii, pe timp de vară. Una locuiește în București, cealaltă în Miercurea Ciuc. În general, în Capitală se înregistrează o medie de 35 grade Celsius, iar în Miercurea Ciuc 27 de grade. Ce legatură are asta cu gătitul cărnii? Are… și o să aflați de ce.

Ca regulă de bază, carnea trebuie fie la temperatura camerei atunci cănd vrem să o gătim. Dacă ne luăm după majoritatea sfaturilor, trebuie să încălzim cuptorul la o anumită temperatură, să introducem carnea și să o lăsăm un interval de timp. Greșit!

Revenim la exemplul de mai sus… Familia din București va avea o anumită temperatură a carnii, iar cea din Miercurea Ciuc una cu aproape 10 grade mai puțin! Dacă ambele familii vor respecta indicația temperatură / timp, carnea preparată în Miercurea Ciuc va fi crudă!

Acesta este unul dintre aspectele minore pe care în general omitem să-l luăm în calcul: temperatura ambientală! Al doilea este cel al vârstei animalului din care provine carnea. O carne tânără va fi gătită mult mai repede în comparație cu cea a unui animal mai bătrân! Al treilea aspect este al tipului de cuptor: dacă este cu ventilație sau nu… Mai sunt cateva mici lucruri de luat în considerare, dar o să mă opresc aici momentan.

Dacă vreți să preparați carnea aproape de perfecțiune este indicat un termometru culinar. Este ieftin (25-30 de lei) și rezistent la temperaturi înalte. Cum se folosește? Introduceți sonda în carne, inchideți cuptorul și pentru că afișajul rămâne în exterior, citiți temperatura din interiorul cărnii în timp real. 

Dacă tot vorbim despre temperatura interioară a cărnii, aceasta diferă de la un tip la altul. De exemplu, carnea de vită are un timp de gătire, cea de miel are altul.

Acestea sunt temperaturile la care carnea este gătită perfect! Și încă un secret! După ce carnea a ajuns la temperatura interioară ideală, scoateți tava și lasați-o să se odihnească. NU scoateți termometrul si veți observa că temperatura interioară, chiar dacă este în afara cuptorului, va continua să crească cu înca 3-7 grade. Lăsați carnea să se odihnească cel puțin 10 minute, astfel încât sucul interior să se stabilizeze printre fibre și să se fragezească.

Un ultim pont: dacă atunci când taiați carnea de vită se scurge un suc roșiatic… nu este ceea ce pare!

Mai multe articole despre:
carne carne friptura