Creierul nostru are o altă vârstă decât cea biologică - Cele 7 semne care-ți arată dacă este tânăr sau îmbătrânit
Știai că obiceiurile și gândirea influențează sănătatea creierului? Iată cum îți poți da seama dacă creierul tău are o altă vârstă decât cea biologică!
Există unele semne care pot sugera dacă creierul tău ar putea avea o vârstă diferită față de cea biologică. Un studiu de la Universitatea Națională din Seoul a constatat că oamenii care se simt mai tineri decât vârsta lor biologică au și creierul mai sănătos, potrivit clickpentrufemei.ro. Cu alte cuvinte, o vârstă tânără influențează cât de bine funcționează creierul și cât de repede îmbătrânește. Iată și alte semne!
Vorbești mai multe limbi străine
Dacă vorbești mai mult de o limbă acesta este un semn că ai un creier tânăr. Cercetătorii canadieni și spanioli au raportat că vorbirea a mai multor limbi determină creierul să selecteze informațiile mai eficient, ceea ce „economisește”din energia creierului și îl menține tânăr. De asemenea, persoanele bilingve nu folosesc la fel de mult regiunile frontale ale creierului decât cele care vorbesc o singură limbă, ceea ce îl face mai puțin predispus la îmbătrânire, scrie clickpentrufemei.ro.
Trăiești în prezent
De asemenea, practicile care te ajută să trăiești în prezent te ajută să fii fericit și să ai un creier tânăr și sănătos. Potrivit unui studiu al Universității Naționale Australiene, meditația reduce ceața creierului și stresul. Pentru o stare de sănătate bună, încearcă să meditezi după ce te ridici din pat, timp de cel puțin 10 minute, potrivit clickpentrufemei.ro.
Ai o stare de sănătate bună
Unele afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau bolile cardiovasculare, pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului, ceea ce accelerează procesul de îmbătrânire al acestuia. Prin urmare, dacă ai o stare de sănătate bună și creierul tău este sănătos!
SEMNELE DE ÎMBĂTRÂNIRE A CREIERULUI
Semne ale îmbătrânirii creierului pot fi: deficitul de atenție, apariția tulburărilor de memorie și oboseala persistentă.
Pentru a obține o evaluare precisă a vârstei creierului, este important să consulți un specialist în neurologie, care îți poate recomanda o gamă variată de teste și evaluări, notează clickpentrufemei.ro.
Ești o persoană cinică
Cercetătorii finlandezi au publicat un studiu fascinant pe parcursul căruia au descoperit că vârstnicii foarte cinici nu numai că au o rată mai mare de declin cognitiv, dar tind și să moară la vârste mai scăzute. De ce? Stresul negativ ar putea fi vinovatul – se știe că hormonul stresului, cortizolul, are un efect complet nesănătos asupra creierului, afectând claritatea gândirii. Dacă viziunea ta asupra lumii tinde să fie cinică – definită drept convingerea că ceilalți sunt în general egoiști sau necinstiți -, încearcă să îți schimbi mentalitatea în mod activ: respiră adânc și alege să gândești și să spui ceva pozitiv, potrivit longevitymagazine.ro.
Ești lipsit de concentrare
Cu toții știm cât de greu este să ne concentrăm atunci când suntem entuziasmați sau nervoși. O echipă de cercetare de la USC a descoperit că distractibilitatea ușoară este un semn al îmbătrânirii cognitive. Această trăsătură poate apărea în creier încă de la vârsta de 30 de ani și ar putea fi un semn al eventualului Alzheimer. Este legată de excitare – la confruntarea în mod brusc cu o situație șocantă, de exemplu, rețeaua frontoparietală a creierului poate să nu răspundă suficient la semnalele transmise de locus coeruleus (un nucleu al punții trunchiului cerebral implicat în răspunsurile fiziologice la stres și panică), ceea ce te ajută să te concentrezi. Acest lucru li se întâmplă cel mai des persoanelor în vârstă. Dar dacă problemele de concentrare se ivesc deseori atunci când ești stresat, testarea cognitivă te poate ajuta să afli dacă ai predispoziție pentru declinul cognitiv. Antrenamentul creierului, cum ar fi realizarea de puzzle-uri sau jocuri, poate fi util și în dezvoltarea abilităților de concentrare, scrie longevitymagazine.ro.
Prietenii tăi spun că uiți
Dacă apropiații tăi menționează în repetate rânduri că manifești un comportament care pare diferit față de cel obișnuit, ia-le în serios feedback-ul. „Pacienții pe care îi văd și care au o problemă de memorie, de obicei, nu recunosc că o au“, spune dr. Thomas R. Vidic, membru al Academiei Americane de Neurologie. „Sunt convinși că nu este nimic în neregulă cu ei, deși nu este deloc așa. Este unul din motivele pentru care avertizez că un semn foarte important la care trebuie să fim atenți este ceea ce îți spun prietenii și familia. Dacă ei au observat că ai probleme de memorie, atunci este timpul să obții opinia unui medic specialist.”
Ești obosit în timpul zilei
Este un semn-cheie observat în mai multe studii, cum ar fi Studiul Clinicii Mayo asupra Îmbătrânirii. Somnolența în timpul zilei nu înseamnă doar faptul că, noaptea, creierul nu primește odihna restauratoare, necesară pentru „asanarea” de care are nevoie, dar poate provoca modificări fizice directe ale creierului legate de îmbătrânire. „Somnul este un protector cu adevărat important al creierului”, spune dr. Neil Graff-Radford, profesor de neurologie la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida. „Cercetările au arătat că apneea în somn poate micșora hipocampul (o parte-cheie a creierului care are legătură cu învățarea și memoria). Apneea în somn provoacă o lipsă de oxigen care poate afecta creierul, dar cercetările arată că, din fericire, tratarea apneei în somn poate anula daunele provocate inițial. Ai nevoie de șapte și jumătate până la opt ore de somn bun pe noapte pentru sănătatea creierului”, explică prof. dr. Neil Graff-Radford, potrivit longevitymagazine.ro.