MENIU

Crăciun 2023. 10 trucuri pe care să le aplici ca să eviți risipa alimentară la masa de sărbători

Masa de Cărciun nu ar trebui să se transforme în risipă alimentară. Foto/Arhivă

Bogăția mesei sărbătorilor de iarnă nu trebuie să însemne automat și risipă alimentară. Iar pentru asta ai nevoie de mici trucuri ca să eviți să arunci mai mult decât mănânci.

1. Fă lista de cumpărături

Și nu te abate de la ea. Magazinele sunt pline de tentații în această perioadă și va fi mai ușor să nu te lași ispitită dacă ai lista cu ingredientele de care ai nevoie. Dacă vei cumpără extra, fie vei mânca prea mult, fie vei aruncă.

2. Discuta cu familia un plan de meniuri

Pentru a nu avea pe masă trei feluri diferite de salată boeuf, stabilește împreună cu familia și prietenii ce gătește fiecare. Nu doar că evitați risipă alimentară de Crăciun, dar veți cheltui mai puțini bani și veți munci mai puțin, dacă fiecare gătește câte ceva. Și încă o idee care te-ar putea ajută: chiar dacă nu petreci ziua de Crăciun cu anumite persoane, să zicem o vecină, o colegă de serviciu sau o prietenă, puteți să va împărțiți sarcinile și să dublați cantitatea de la o rețeta și apoi să împărțiți mâncarea. De exemplu, tu faci mai multă salată aperitiv și ea face mai multe fursecuri. Le împărțiți și astfel va e mai simplu.

3. Roagă-ți apropiații să nu aducă anumite produse

De exemplu, dulciuri. Mai ales dacă ai copii, știi că toată lumea are tendința de a le dărui ciocolate sau bomboane. Din păcate, acestea nu vor fi toate consumate și ajung la gunoi. Discutând deschis cu cei din jur eviți acest lucru.

4. Nu te mai gândi la Crăciun că la o singură zi

Vremurile s-au schimbat și acum nu mai este nevoie să mâncăm sarmale sau tobă doar de Crăciun. Avem tendința de a îngrămădi toate felurile speciale într-o singură zi și mereu rămâne mâncare. Alege doar câteva preparate pentru dată de 25 decembrie, când are loc masă festivă. Restul specialităților pot fi făcute oricând în această iarnă, chiar și în ianuarie și februarie. De ce să nu extinzi această bucurie culinară fără a te forță să mănânci exagerat de Crăciun sau să arunci mâncare?

5. Renunță la felul principal

Sună ciudat? Scoate din meniu friptură de porc și ciorbă. Pe acestea le poți mânca oricând pe timpul anului. Optează pentru mâncare de tip bufet suedez. Și dacă te întrebi… da, sarmalele pot fi așezate într-un bufet suedez. Păstrează porțiile mici, nu găti mult din fiecare preparat, astfel încât să se consume toate.

6. Congelează pentru a evita risipă alimentară de Crăciun

Organizează-te din timp și gândește-te la cât s-a mâncat în anii trecuți. Respectă acele cantități. Totuși, dacă rămâne mâncare, pune-o la congelator în caserole sau pungi speciale pentru vidat. Poți apoi să le reîncălzești și să te bucuri de aromele festive.

7. Atenție la termenele de valabilitate

Când mergi la cumpărături, asigura-te că alegi puține produse perisabile și că mâncarea va rezistă măcar o săptămâna. Produsele ambalate ar trebui să expire mai târziu, așa că nu le desface pe toate și ce rămâne nemâncat va putea fi depozitat în cămară.

8. Organizează o masă de sărbătoare la locul de muncă

Discuta cu cei mai apropiați colegi și stabiliți că atunci când reveniți la muncă să aduceți anumite preparate festive. În acest fel, ce rămâne de la masă de sărbători va fi numai bun pentru zilele mai lente de la serviciu pe care le avem cu toții între Crăciun și Revelion.

9. Donează

Dacă ai prea multe este întotdeauna o idee bună să împărți cu cei mai puțin norocoși. În ziua de Crăciun și în zilele de după, fă pachete cu mâncare și mergi în locurile din orașul tău unde știi că se află oameni nevoiași. Aceștia se vor bucură din suflet de gestul tău, iar tu vei avea parte de împlinire sufletească.

10. Gătește cu resturi

Americanii le spun leftovers și au o mulțime de rețete creative care implică resturile de la mesele festive. Fă senvișuri cu ce rămâne de la aperitive, refolosește carnea într-o tocană care să te încălzească în zilele reci sau prepară salate. Nu lasă nimic nefolosit și astfel vei evita risipă alimentară de Crăciun.

SURSA

Mai multe articole despre:
craciun 2023 risipa alimentara masa craciun