Conopida murată, un deliciu: Rețetele speciale cu saramură și oțet - 5 beneficii pentru sănătate
Conopida murată nu este doar delicioasă, ci și foarte sănătoasă. Iată câteva rețete de conopidă murată și beneficiile uimitoare ale conopidei murate pentru sănătate.
Conopida murată - Beneficii pentru sănătate
Ce conține conopida
Conopida conține sulforafan, un compus care poate interfera cu dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, este bogată în vitamine și minerale, ceea ce înseamnă o imunitate mai bună și o stare generală de sănătate mai bună. Iată, așadar, care sunt beneficiile conopidei murate.
Protejează împotriva cancerului
Grație continului sau de minerale, figre alimentare și probiotice, conopida murată are un potențial antioxidant foarte puternic. Astfel, consumul regulat de conopidă murată previne apariția cancerului de colon, cancerului la san, la ovare și la prostate.
Efectele sunt cu mult îmbunătățite dacă se combină conopidă cu curcumin, o substanță puternică pe care o are turmericul.
Protejează împotriva bolilor cardiovasculare
Pe lângă sulforafan, conopida mai conține și potasiu. Se știe că acesta are efecte benefice asupra sănătății cardio-vasculare. Astfel, conopida murată previne formarea cheagurilor de sânge și îngroșarea pereților vaselor sangvine.
Proprietăți antiinflamatorii
Starea de inflamație din corp contribuie la deteriorarea stării de sănătate. Conopida are compuși cu puternice proprietăți antiinflamatorii, precum indole-3-carbinol, care previn declanșarea răspunsurilor inflamatorii în organism.
Îmbunătățește sănătatea creierului
Conopida murată conține vitamina C, vitamina K, protein, riboflavin, niacin, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B, acid folic, magnan. Acestea contribuie din plin la sănătatea creierului. Cine consumă conopidă își poate îmbunătăți funcțiile cognitive. De asemenea, consumată în sarcina, conopida contribuie la stimuarea dezvoltării creierului bebelușului.
Îmbunătățește sănătatea digestivă
Conopida conține numeroase substanțe cu puternic efect detoxifiant. Ceea ce ajută la o foarte bună sănătate a sistemului digestiv. În plus, fibrele și probioticele protejează mucoasa stomacului, prevenind dezvoltarea helicobacter pylori. De asemenea, conopida, grație conținutului ridicat de fibre, combate constipația.
Rețeta pentru conopidă murată în saramură
Conopidă murată în saramură - Ingrediente
Conopidă – 1 bucată
Morcov – 1 bucată
Usturoi – 1 căpățână
Boabe de piper
Hrean – 1 bucată
Frunze de țelină – câteva fire
Sare grunjoasă neiodată – 1 lingură la fiecare litru de apă folosit
Apă – cât cuprinde
Sfeclă roșie – o bucată (opțional, va colora conopidă)
Conopidă murată în saramură - Mod de preparare
Se spală bine și se curăță toate ingredientele. Conopidă se desface în buchetele, morcovul, hreanul se taie fâșii. Țelina se așază pe fundul borcanelor și se introduc buchetelele de conopidă. Printre ele se “îngrămădesc” fâșiile de morcov, hrean, cățeii de usturoi și feliile de sfeclă.
Separat, se pune la fiert apă pentru saramură. Se adaugă seara și se amestecă pe foc, până când se topește sarea. Se ia lichidul de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se completează borcanele. Se pun capacele și se pun apoi la cămară, la rece. Se recomandă ca după câteva zile să se vânture zeama, ca la varză murată, ca să nu prindă mucegai deasupra.
Rețeta pentru conopidă murată în oțet
Conopidă murată în oțet - Ingrediente
3 kg conopidă
1,5 kg zahăr
1,5 l oțet alb
1 cană apă
3 linguri sare neiodata
1 varză
5 gogoșari
1 lingură boabe de muștar
Conopidă murată în oțet - Mod de preparare
Se spală conopida, se rupe buchețele și se pune în borcan. Se dizolvă zahărul în oțet cu apă și apoi se umple borcanul. A doua zi se mai completează cu conopidă sau cu gogoșari.
Sursa: sfatulparintilor.ro
Mai multe articole despre:
conopida murata
reteta conopida murata
conopida murata saramura
conopida murata otet
retete muraturi