MENIU

Cimitirul Bellu. Povestea cutremurătoare a Lamiei, o statuie unică în arta funerară mondială. Cum a ajuns frumoasa regină a Libiei sub blestemul Herei

O plimbare prin cimitirele din Paris sau Viena te face să uiți tot ce știai despre cimitire și să ai parte de o experiență cu totul ieșită din comun. În România, Cimitirul Bellu, de asemenea, oferă o experiență fabuloasă. Este un muzeu în aer liber, iar aici printre multe monumente excepționale cu povești impresionante se regăsește și o statuie despre care se spune că ar fi unică în arta funerară mondială.

Vara pare că s-a instalat mult mai devreme decât o așteptam, așa că se poate spune că s-a deschis sezonul plimbărilor. Iar dacă în ieșirile voastre ați reușit să bifați bulevardele, clădirile, parcurile și expozițiile pe care doreați să le vizitați și vreți ceva inedit, Cimitirul Bellu este o idee bună. Aici veți avea surpriza și încântarea de a da peste un muzeu în aer liber cu monumente unice și cu povești care te lasă mut de uimire. Este ticsit de personalități, e practic un Panteon al istoriei române.

Una dintre acestea este povestea Lamiei, despre care cunoscătorii spun că este unic în arta funerară mondială. Sculptura întruchipează o lamie, un personaj din mitologia greacă cu o poveste foarte interesantă.

Este una dintre cele mai frumoase statui din Cimitirul Bellu. În spatele ei se ascunde însă o iubire interzisă: povestea impresionantă

Povestea sculpturii, unice în lume

Legenda spune că Lamia, frumoasa regină a Libiei, a avut o aventură cu Zeus, din urma căreia rezultă mai mulți copii. Hera, geloasa soție a lui Zeus, nu suportă să vadă fericirea Lamiei, așa că îi răpește și ucide copii

În plus, o blesteamă pe Lamia să nu poată închide ochii și să doarmă, astfel ca plânsul și jelirea morții copiilor să fie fără sfârșit.

În schimb, Zeus i-a dat darul de a-și putea scoate ochii din orbite pentru ca apoi să îi poată atașa din nou.

În tot acest proces, Lamia înnebunește și, ca răzbunare, va ucide toți copiii care îi ies în cale, ca răzbunare pentru pierderea propriilor copii. Aceste crime o desfigurează, ajungând un monstru cu bust de femeie și corp de șarpe, exact cum este întruchipată pe acest monument funerar.

Această statuie se afla la capataiul mormantului profesorului Constantin S. Stoicescu (1843-1909) aflat in cimitirul Bellu.

Sursă text: Click.ro 

Mai multe articole despre:
bellu cimitirul bellu statuie cimitirul bellu lamia