MENIU

Chivotul Legământului, cel mai bine păzit secret al creştinismului. Legenda care aprinde imaginația

Scenă din filmul Indiana Jones Raiders of the Lost Ark (Profimedia)

Chivotul Legământului sau al Legii este una dintre legendele care continuă să aprindă imaginația multora și să dea naștere unor teorii care de care mai fascinante. Vorbim despre un obiect a cărui urmă s-a pierdut cu mii de ani în urmă.

Chivotul Legii era o lădiță care, potrivit Biblie, conținea tăbliţele din piatră cu Cele Zece Porunci primite de Moise pe muntele Sinai, toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană, hrană cu care s-au hrănit evreii timp de 40 de ani în deșert, scrie desprelume.ro.

Evreii obișnuia să meargă la luptă având Chivotul Legământului, însă la un moment dat relicva a ajuns în mâinile filistenilor. A fost un semn divin că victoriile în luptă nu erau date de cufărul sfânt, ci de credința în Dumnezeu.

Relatările din acele vremuri se încheie în jurul anului 586 î.Hr., când babilonienii au cucerit Ierusalimul. De atunci, soarta prețiosului Chivot a rămas un mister.

De-a lungul timpului, au apărut diverse teorii cu privire la locația Chivotului: etiopienii, o ramură a creștinilor orientali, susțin că acesta se află la ei, fiind păstrat în Biserica Sfânta Maria din Sion. Și israelienii au pretins că dețin cufărul lui Moise, însă nu există dovezi arheologice care să confirme existența sa actuală.

În sfârșit, o legendă care a evoluat până în vremurile noastre este aceea că Templieri ar fi pus mâna atât pe Sfântul Graal, cât și pe Chivotul Legământului, în timpul cruiadelor. O teorie populară este că aceste comori au fost depozitate la Rennes-le-Château, în sudul Franței. De acolo ar fi fost mutate în Scoția, apoi în Statele Unite, pe teoria că templierii au devenit Ordinul Masonic.

 La proliferarea modernă a mitului a contribuit din plin și seria Indiana Jones.

Mai multe articole despre:
chivotul legii arca pierduta mister templieri