MENIU

CHECK-IN. Florarii, grav afectați de pandemie

Ana Maria Păcuraru

Pandemia de coronavirus a ucis afacerile cu flori. Limitarea interacțiunii umane, dar și faptul că școlile au fost închise au reprezentat lovituri grele pentru florarii care au pierdut 80% din vânzări. Nici Valentine's Day nu a îndreptat situația anul acesta. Singura speranță a vânzătorilor de flori ar fi ca școlile să rămână deschise de 1 și 8 martie. Ana Maria Păcuraru dă Check în în piața de flori. 

Anul trecut, de 1 martie, florarii raportau pierderi chiar și de 80%. Asta pentru că multe școli s-au închis la debutul pandemiei în țara noastră. Oamenii au rămas cu marfa pe tarabe iar minunatele flori s-au transformat în bălării uscate, în câteva zile. Așa se explică de ce tot mai multe florării au puțină marfă în ultima vreme. Cererea e mică din cauza limitării contactului fizic iar florile nu se pot da fără o îmbrățișare. 

Afacerea cu flori în România depășește anual 300 de milioane de lei. În 2020, foarte multe afaceri mici s-au închis din cauza pierderilor foarte mari. În momentul de faţă, statul nu îi poate ajuta pe florari. Nu există o lege a perisabilităţii pentru florile tăiate. O altă lovitură din 2020, pe lângă închiderea unor școli în martie, a fost începutul de an școlar.

Interzicerea florilor în prima zi de școală a lăsat din nou marfa să se ofilească la tarabe. Cei care au dorit să trimită însă o atenție profesorilor au trimis buchete prin curier, așa că vânzările online s-au dublat. Insuficient însă pentru tot mai multe afaceri. Pentru firmele din domeniu, vânzările de 1 și 8 martie reprezintă o mare parte din cifra de afaceri la nivelul întregului an, astfel că, în numai 8 zile, florăriile din mediul urban pot aproape 20 de milioane de euro, arată un studiu al unei companii de consultanță.

Cele mai multe firme specializate se aflau, în 2018, în București, Cluj , Ilfov, Constanța, Brașov și Timișoara. Pandemia a revoluționat astfel și comerțul cu flori. De la florăriile de cartier s-a ajuns la site-uri web și aplicații de smartphone prin intermediul cărora poți comanda oriunde o gamă largă de flori și cadouri. De la clasicele buchete s-a ajuns la aranjamente florale spectaculoase, personalizate și rezistente.

Cum florarii s-au adaptat vremurilor pe care le trăim, există și un rezultat pozitiv. Când ați primit ultima oară bon fiscal pentru buchetul cumpărat de la colț de stradă? Evaziunea fiscală în acest tip de comerț era mare și totoadă oarecum de înțeles din cauza mărfii foarte perisabile. Ajunsese deja să fie rușinos să ceri bon pentru 3 trandafiri.

Dar acum, vânzarea online presupune și plata cu cardul. Așa că piața se fiscalizează, statul câștigă și comercianții neserioși, fără un plan de afaceri se apucă de altceva. Cu o floare nu se face primăvară, dar cu un zâmbet generat de ea poți lumina o zi întreagă.

Ana Maria Păcuraru dă zilnic Check In acolo unde descoperim o problemă. Astfel, autoritățile vor avea o hartă cu puncte în care trebuie să vină cu soluții. Să fiți sănătoși, căci sănătatea e mai bună decât toate!