MENIU

Cele mai tari combinații pentru o INDIGESTIE. Multe dintre ele sunt preferatele românilor

Indigestiile sunt coșmarul oricui, mai ales dacă se întâmplă în vacanță. Pentru a le evita este bine să avem o alimentație cumpătată și să evităm acele combinații de alimente care pot avea acest efect. Iată doar câteva de combinații nefericite.

 
Specialiștii atrag atenția că există atât combinații alimentare infailibile când vine vorba de indigestie, dar și altele mai subtilel, care nu au același elefect asupra oricui. Ca regulă generală, preparate care au intervalule de digestie foarte diferite au ca efect indigestia, scrie sfatulmedicului.ro

Proteinele animale si sursele de amidon

Este rețeta perfectă a indigestiilor uzuale: cartofi sau paste cu carne. În timp ce o parte din proteine vor trece prin procesul de putrefactie, unii carbohidrati vor fermenta. In scurt timp, va confruntati cu eructatii si flatulenta, precum si cu crampe neplacute cauzate de balonare.

O buna combinatie in care se regasesc proteinele animale sau alimentele bogate in amidon este cea cu legume cu frunze, rosii, morcovi, ceapa sau ardei.

2. Alimentele grase cu nutrientii nepotriviti

Maslinele savurate cu pâine, tonul asezonat cu sos de maioneză sau carnea prăjită în ulei vegetal sunt 3 exemple de alimente grase, asociate cu nutrienti necorespunzatori. Așadar, pot provoca indigestie, constipație, greață și acumulări de gaze.

 

Nutriționisti recomandă folosirea unor mici cantitati de grasimi organice, nerafinate, in procesul de gatire a legumelor, cerealelor si proteinelor. 

 

3. Fructele din timpul mesei

Căpșunele dintr-o salata cu carne si dressing consistent, sosul de mango alaturi de peste sau placinta de mere cu garnitura de dulceata de visine sunt asocieri potential periculoase in timpul mesei.

Cel mai bun moment pentru a consuma fructe este cu 30-60 de minute inainte de masa, deoarece pregatesc tractul digestiv pentru procesarea nutrientilor ingerati ulterior. 

4. Lichidele în timpul unei mese copioase

La fel de periculos este să combinati lichidele (apa, suc sau ceai) cu alimentele solide consumate in timpul mesei. Motivul este acela ca orice fluid dilueaza enzimele de care organismul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidratii si grasimile din hrana.

Regula de aur este să beti apa cu 10 minute inainte de masa si să așteptați aproximativ 30-60 de minute după ce mâncați, pentru a consuma lichide. Astfel, sucurile gastrice isi pastrează eficacitatea in digerarea alimentelor.

 

5. Carnea si ouale

Doua surse concentrate de proteine, precum ouale si carnea, pot avea un impact negativ asupra proceselor digestive. In medicina ayurvedica, asocierea a doua tipuri de carne este complet interzisa.

Nu asteptati mai mult de 10 minute intre doua feluri de mancare, deoarece concentratia enzimelor va fi una necorespunzatoare pana la finalul mesei. 

 

6. Rosiile si sursele alimentare de amidon

Rosiile sunt alimente acide, care nu fac o combinatie buna cu sursele de carbohidrati proveniti din amidon, precum pastele, cartofii sau lactatele. Aveți toate sansele sa va alegeti cu probleme digestive si o stare accentuata de oboseala dupa masa, de vreme ce organismul isi foloseste toate rezervele de energie pentru metabolizarea hranei.

Pastele, cartofii si celelalte surse de amidon pot fi consumate in siguranta alaturi de legume usoare, proaspete sau preparate pe gratar, potrivit sursei citate.

 

Mai multe articole despre:
mancare indigestie combinatii de alimente gaze