MENIU

Cele 3 superalimente care îți dau energie toamna și iarna - Nu sunt fructe sau legume

Un sistem imunitar puternic și o energie mai mare mai ales în sezonul rece, de toamnă-iarnă, asigură puterea organismului pentru a depăși perioadele de boală. În afară de mișcare, exerciții fizice, expunerea la soare, hidratarea corectă, alimentația este un factor important pentru menținerea unei imunități capabile să facă față bolilor. Iată ce e bine să mănânci zilnic pentru a-ți asigura energia de care ai nevoie.

 

Pe lângă fructe şi legume, au apărut în atenţia iubitorilor de alimente sănătoase şi seminţele. Chia, cânepa şi quinoa sunt doar câteva din aşa-numitele superalimente care promit să-ţi protejeze şi să-ţi tonifice organismul. Trebuie doar să ştii care sunt cele mai bune pentru nevoile tale.

Mici, dar puternice: Seminţele conţin toate substanţele nutritive necesare pentru a se transforma în plante complexe. Din acest motiv ele sunt foarte hrănitoare. Sunt surse de fibre, dar conţin şi grăsimi sănătoase, minerale şi antioxidanţi. Ajută la scăderea glicemiei, a colesterolului şi a tensiunii arteriale.

 

CHIA, seminţele sacre

 

Cultivate în America de Sud, seminţele chia erau considerate sacre de vechile popoare. Au o aromă uşoară de nuci şi pot fi combinate atât cu mâncăruri dulci, cât şi cu alimente sărate, adăugând textura şi aromă oricărui preparat. Sunt pline de minerale, vitamine, acizi graşi şi reprezintă o sursă naturală de energie.

 

CÂNEPA, sursă de Omega-3


Dacă vrei să ai o alimentaţie sănătoasă, seminţele de cânepă nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Ele conţin necesarul zilnic de acizi graşi nesaturaţi Omega-6 şi Omega-3, care menţin sănătatea inimii. Oferă magneziu, potasiu, fier, calciu, zinc, care întăresc sistemul osos. Nu au efecte adverse şi pot fi consumate de copii, adulţi, bătrâni, sportivi, chiar şi de femeile gravide. Le poţi folosi în salatele de fructe, la prepararea pastelor, a orezului, a supelor cremă. La micul dejun, pune 2 linguriţe de seminţe de cânepă în iaurt şi vei avea energie întreaga zi.

 

QUINOA, mama cerealelor


A devenit cunoscută în ultimii ani ca fiind un superaliment, plin de nutrimente şi uşor de inclus în orice dietă. Quinoa este o pseudo-cereală, cultivată pentru seminţele sale comestibile. În trecut, incaşii o denumeau mama cerealelor iar plantaţiile erau ţinute la mare preţ. Seminţele sale sunt mici, rotunde, tari şi plate, dar prin fierbere devin moi. Au în compoziţie minerale şi vitamine. Prepararea lor seamănă foarte mult cu cea a orezului. După ce le-ai spălat bine, pune apă la fiert, şi când dă în clocot adaugă-le în vas. Lasă-le pe foc până absorb tot lichidul. Poţi folosi quinoa în salate, deserturi, supe, pâine şi în multe alte mâncăruri delicioase.

 

Sursa:clickpentrufemei.ro