Ce trebuie să pui în DULCEAȚĂ pentru a se lega mai repede. Ingredientul care împiedică formarea MUCEGAIULUI
Prepararea gemurilor şi a dulceţurilor poate fi o probă de foc pentru gospodine. Uneori nu se leagă siropul cum trebuie şi mucegăieşte peste iarnă, alteori o laşi prea mult pe foc şi devine ca un clei, iar apoi îţi este imposibil să o întinzi pe pâine sau peste blaturile de prăjituri.
Consistenţa gemurilor şi a dulceţurilor este influenţată de cantitatea de pectină de fructe. Mai exact, pectina este o polizaharidă din fructe, care la contactul cu zahărul, oferă dulceţurilor şi gemurilor un aspect gelatinos.
Nu toate fructele conţin aceeaşi cantitate de pectină şi din acest motiv, la cele cu un conţinut scăzut, ar trebui să adaugi pectină cumpărată, pentru ca dulceaţa să se lege mai repede.
Fructele cu cel mai mare conţinut de pectină sunt merele, citricele, merişoarele, prunele şi strugurii. Pe de altă parte, fructele cu cel mai mic nivel de pectină sunt piersicile, afinele, cireşele, caisele, perele, ananasul, zmeura şi căpşunile.
Testul cu lingura
Pentru a vedea dacă gemul sau dulceaţa s-au legat, poţi face testul cu lingura. Înmoaie o lingură în oală, apoi întoarce-o pe laterală şi lasă gemul să curgă. Dacă se prelinge uşor pe lingură înseamnă că poţi stinge focul. În schimb, dacă este prea lichid siropul şi curge repede, mai lasă vasul pe foc.
Adaugă puţin suc de lămâie
Pentru ca siropul să se închege mai repede, adaugă câteva linguri de zeamă de lămâie. Nu adăuga sucul de lămâie la final, deoarece nu va mai fi la fel de eficient, ci dimpotrivă, siropul va avea o consistenţă mai lichidă.