Ce se întâmplă cu fetele înnebunite de jocuri video? Specialiștii lansează un avertisment important
Jocurile video devin din ce în ce mai populare, iar odată cu asta crește și grija părinților. Sunt acestea dăunătoare copiilor. Cum afectează jocurile video băieții, dar fetele? Un studiu dă un răspuns diferit, în funcție de gen. Un grup de cercetători din Norvegia au analizat 873 de copii, cu vârste cuprinse între șase și 12 ani pentru a determina care este efectul jocurilor video asupra abilității de socializare a copiilor.
Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de mai mulți ani și rezultatele arată că gamingul nu afectează negativ băieții, dar pe fete da. Se pare că fetele de 10 ani care petrec mai mult timp jucându-se au avut abilități de socializare mai scăzute la 12 ani.
De ce jocurile le afectează negativ fete? Jocul pe calculator în rândul fetelor nu este la fel de acceptat ca în rândul băieților. Pentru băieți, jocurile video fac parte din cultura lor și au un un rol mai important în socializare.
Pe de altă parte, jocurile video încă nu sunt 100% acceptate în rândul fetelor. Așa că fetele care se joacă au mai puține persoane cărora le pot împărtăși aceasta pasiune și sunt predispuse la a fi excluse din grupurile de fete de aceeași vârstă pe acest criteriu.
Studiul a mai dezvăluit faptul că cei care au competențe sociale ridicate petrec mai puțin timp în fața monitoarelor, iar cei mai puțin competenți social se joacă mai mult. Acest lucru este valabil pentru ambele sexe.
Totuși, până acum, cercetările în legătură cu efectele jocurilor video asupra dezvoltării copiilor nu sunt concludente. Unele studii arată că timpul petrecut în fața monitorului poate avea un efect negativ asupra abilității de socializare a tinerilor. Altele spun că jocurile au efecte pozitive, mai ales cele multiplayer, unde jucătorii pot interacționa cu alte persoane, pe care, altfel, nu le-ar fi putut cunoaște.