Ce pun gospodinele în borcanul cu gogoșari? Nu se înmoaie și rezistă toată iarna
S-a dat startul pregătirii murăturilor pentru iarnă și toată lumea este în căutarea ingredientelor perfecte, dar și a rețetelor care să asigure succesul. Când vorbim de gogoșari, una dintre cele mai mari probleme este păstrarea lor în stare cât mai bună. Iată secretul gospodinelor din diverse zone ale țării.
În Ardel, gospodinele pun în fiecare borcan cu gogoșari câteva frunze de dafin, iar acest ingredient le dă o aromă aparte și îi ajută să rămână crocanți cât mai mult timp.
Rețeta completă presupune 5 kilograme de gogoșari, 5 litri de apă, un litru de oțet, 2 linguri de ulei, sare, zahăr, boabe de piper, boabe de muștar și foi de dafin, potrivit ego.ro
Care este secrcetul gogoșarilor în oțet din Moldova?
În Moldova, spre deosebire de Ardeal, gospodinele folosesc ulei pentru a pune gogoșarii la oțet. Astfel ai nevoie de: doi litri de apă, un litru de oțet, 200 de grame de zahăr, 100 de grame de sare, 250 ml de ulei, 20 de grame de boabe de piper. Cantitățile acestea sunt suficiente pentru aproximativ 10 kilograme de gogoșari. Aceștia se spală cu apă caltă și se pun în borcane întregi sau tăiați. Toate celelalte ingrediente se pun într-un vas și se lasă la fiert, apoi se toarnă peste gogoșari.
Cum se pun gogoșarii în Muntenia
Ai nevoie de: trei kilograme de gogoșari, zece lingurițe de zahăr, două lingurițe de sare, 300 de ml de oțet, cinci morcovi, boabe de piper. Gogoșarii se spală și se taie felii. Într-un alt vas se fierbe oțetul nediluat cu sare, zahăr și piper. Când începe să dea în clocot, se ia de pe foc și compoziția fierbinte se toarnă în castronul în care au fost puși gogoșarii. Morcovii se taie rondele și se adaugă în amestec. Se lasă compoziția la răcit, apoi se pune în frigider. Din când în când amestecă gogoșarii, iar a doua zi gogoșarii și morcovii tăiați rondele se pun în borcane. Zeama ce a stat peste noapte la frigider se toarnă în borcanele care apoi se închid ermetic și se depozitează într-un loc răcoros.