Ce nu știai despre viteza luminii. Așa ceva nu prea înveți la școală
Oamenii de știință folosesc foarte des noțiunea de viteză a luminii, mai ales când vine vorba despre deplasarea în spațiu. Probabil știi deja că lumina călătoreşte cu cea mai mare viteză cunoscută până în prezent. Însă, mai există câteva lucruri depre viteza luminii pe care s-ar putea să nu le știi.
De exemplu, știai că în vid viteza luminii este de 299,792 de kilometri pe secundă? Cu toate că la prima vedere, ți se pare că este vorba despre o viteză destul de mare, în comparație cu viteza pe care o experimentăm noi pe Pământ, dar în cadrul schemei complexe a Universului, aceasta nu este atât de impresionantă pe cât ai crede.
Ca să înțelegi mai bine, gândește-te că ai avea nevoie doar de 45 de minute ca să parcurgi distanța dintre Soare spre Jupiter cu viteza luminii.
Poți călători cu viteza luminii?
Teoria relativităţii a lui Albert Einstein sugerează că acest lucru este imposibil. Teoria sa a demonstrat că dacă un corp îşi măreşte viteza, îşi măreşte şi masa relativă.
La o viteză ca cea a luminii, masa relativă trebuie să fie infinită (sau aproape de infinit), de asemenea, energia energia corpului trebuie să fie infinită pentru a o propulsa, lucru, cel puţin deocamdată, imposibil.
Ce impact are viteza luminii asupra timpului?
Cu cât viteza este mai apropiată de cea a luminii, cu atât timpul trece mai lent. Asta înseamnă că dacă ajungi să ai viteza luminii, timpul se oprește în loc, iar dacă reușești cumva să o depășești, timpul va merge înapoi.
Cum a fost măsurată viteza luminii?
De-a lungul timpului, mulți savanți au încercat să măsoare viteza luminii cât mai exact. Aceștia au reușit să obțină valori mai precise odata cu perfecționarea metodelor și dispozitivelor experimentale. Începând cu anii 1940, toate măsurătorile efectuate au avut o eroare relativă de măsurare sub 0,005%.
Însă, în anul 1973, NBS (National Institute of Standards and Technology) din Boulder, Colorado, a măsurat viteza luminii cu ajutorul unui laser, folosind metoda interferometrică iar valoarea acesteia a fost de 299.792,4574 cu o eroare relativă de măsurare de 0,001 km/s.