MENIU

Ce legătură bizară există între sunetele produse de Soare și activitatea acestuia

Soarele este de departe cel mai mare corp ceresc, fără de care viața pe Pământ nu ar putea fi posibilă. Însă, există atâtea lucruri pe care nu le știm despre misteriosul corp cosmic: cum ar fi că este cel mai vechi instrument muzical al galaxiei noastre. Se pare că muzica pe care astrul solar o produce este foarte asemanatoare celei emise de corzile unei chitare. În acest sens, cercetătorii se folosesc de muzica produsă de Soare pentru a detecta ce se întâmplă în interiorul stelei.

Motivul pentru care cercetătorii susțin că Soarele este un instrument muzical este faptul că astrul emană frecvențe de 100.000 de ori mai joase decât nota Do. Cum este posibil ca Soarele să emane note muzicale?

Ei bine, notele sunt create de turbulențele din afara zonei convective de un strat de curenții de energie care se îndreaptă spre suprafața Soarelui. „Soarele acționează ca o cavitate naturală care împiedică transmiterea sunetului", afirmă Yvonne Elsworth, autorul cercetării.

Ce au descoperit cercetătorii folosindu-se de muzica Soarelui

În ultima perioadă, activitatea minimă a Soarelui a fost neobișnuit de lungă și de liniștită. Din acest motiv, oamenii de știință au început să analizeze sunetul produs de unde pentru a găsi o explicație referitoare la activitatea acestuia. În acest sens au folosit o tehnică care se numește helioseismologie.

Pentru a putea înțelege mult mai bine de ce anume este determinată activitatea solară și cum, cercetătorii au analizat ciclurile solare între ele. Astfel, au detectat perioadele de activitate neobișnuită și au găsit totodată și o explicație pentru acest fenomen.

Se pare că aceste perioade de minimum solar sunt generate de subțierea straturilor externe ale câmpului magnetic al Soarelui, potrivit oamenilor de știință.

„Următoarea perioadă de minimum solar va avea loc abia peste câțiva ani, așa că mai e timp pentru ca cercetarea să avanseze în așa fel încât să ne permită să realizăm o diagramă a activității solare", a declarat Yvonne Elsworth, autorul cercetării.

Sursa

Mai multe articole despre:
cercetare Soare ştiinţă