Cât de mare e dezastrul pentru Pământ, dacă nu e oprită schimbarea climatică
Nu e un secret pentru nimeni că gazele cu efect de seră sunt foarte periculoase pentru mediul înconjurător. Conform unui studiu, ele distrug norii de deasupra noastră, iar acest lucru ar putea grăbi procesul încălzirii globale.
Un studiu publicat în jurnalul Nature Geoscience arată că, pe măsură ce carbonul se acumulează în atmosferă, acesta ajunge să rupă stratul de nori stratocumulus, responsabil pentru răcirea planetei. Dacă acei nori dispar din peisaj, temperatura globală a planetei ar putea crește rapid.
Cercetătorii au mai studiat și înainte ce efect are încălzirea globală asupra acoperământului de nori, dar studiul acesta umple multe goluri. „Această cercetare indică un punct orb în modelul climei", a explicat cercetătorul șef Tapio Schneider, care lucrează la California Institute of Technology și la NASA's Jet Propulsion Laboratory.
Calculele echipei de cercetare arată că atunci când concentrația atmosferică de carbon ca atinge 1.200 de părți pe milion (PPM), norii vor dispărea, iar lumea se va încălzi rapid. Rezultatul ar putea fi o extincție în masă similară cu cea care a avut loc acum 56 de milioane de ani în urmă, potrivit Quanta Magazine. Momentan, concentrația atmosferică de carbon este de 410 PPM. Însă dependența oamenilor de combustibilii fosili ar putea duce la o concentrație de 1.200 PPM înainte de finalul secolului acesta.
Creșterea rapidă de temperatură ar face ca zonele din preajma ecuatorului să nu mai fie locuibile. Mai mult, aligatorii – care trăiesc de regulă în ape calde – ar putea să înoate fără probleme în Oceanul Arctic.
Mai mult, multe specii de animale ar dispărea, iar în lume ar apărea fenomene meteo extreme, conform omului de știință specializat pe climă, Michael Mann. Mai mult, creșterea nivelului mării ar fi atât de mare, încât ne-ar pune la grea încercare capacitatea de adaptare. „Ar însemna sfârșitul civilizației umane în forma sa curentă", a conchis el.