MENIU

Care este secretul fripturii de Turda, una dintre minunile bucătăriei ardelenești

Friptura de Turda are o istorie seculară (foto: Dream Coffe Turda)

Friptura de Turda sau "a la" Turda nu este doar unul dintre cele mai cunoscute preparate din Ardeal, dar și unul ale cărui secrete nu sunt dezvăluite oricui. Chiar dacă vorbim despre doar câteva ingrediente, este nevoie de câteva zile pentru a pregăti carnea de porc ca la carte. Untura de porc, de preferat de Mangaliţă şi usturoiul sunt alte două ingrediente esențiale, care dau savoarea caracteristică.

 
 
Fripturile de tip pecsenye (pecie la bănățeni și ardeleni, la sârbo-croați pečenje, la slovaci pečení, la ruteni pečenja) sunt foarte întâlnite în Ardeal sau în regiunile ce făcuseră parte din regatul maghiar.
 
Printre ele și celebra Tordai pecsenye/Friptură (pecie) de Turda/Thorenburger Braten, gătită din cotlet de porc, cu slana aferentă (ținute în lapte si prăjite în untură), servită pe o bucată de pită proaspetă..
 

Ingrediente:

-Carne de porc-bucăţi de aproximativ două kilograme şi jumătate;

 
 
-Untură de porc-un kilogram;

-Usturoi-cinci, şase căpăţâni;

-Castraveţi muraţi-patru, cinci bucăţi;

-Gogoşari muraţi-cinci, şase bucăţi.

Carnea va fi crestată şi lăsată în saramură timp de două zile la rece, însă trebuie verificată constant pentru a nu se săra prea tare. Pentru a nu greşi, se pune o lingură de sare la un litru de apă.

Mai multe articole despre:
friptura de turda secret porc