MENIU

Când începe, de fapt, postul Crăciunului 2024. Regula legată de nunți și botezuri pe care puțini o știu

Postul Crăciunului are o serie de reguli pe care nu le știe toată lumea

Postul Crăciunului se apropie cu pași repezi și mulți credincioși se întreabă în ce dată începe perioada de restricții care se încheie cu marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Dincolo de aspectul religios, de data începerii postului se leagă și programarea unor evenimente extrem de importante în viața noastră, precum căsătoria și botezul.

Spre deosebire de Paște, a cărui dată este stabilită în baza unor complexe reguli Bisericești, Crăciunul are o dată fixă, așa că și data începerii postului Crăciunului este una fixă.

Aceasta este ziua de 14 noiembrie, care anul acesta cade într-o zi de joi, Timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie inclusiv, credincioșii vor fi nevoiți să țină post.

Spre deosebire de Postul Paștelui, care este mai asupra, cel al Crăciunului este marcat de numeroase zile de "dezlegare", ceea ce i-a și atras titulatura de „Postul bucuriei” sau „Postul luminos”.

Conform rânduielii Bisericii, există zile și perioade precise în care nu se fac nunți în timpul unui an bisericesc, consemnate în Calendarul Ortodox. Așa, de pildă, nu se fac nunți nici în Postul Crăciunului (14 noiembrie - 24 decembrie).

Pe de altă parte, s-a păstrat ca un fel de pogorământ special îngăduința de a se face nunți în Postul Crăciunului, până la Sfântul Nicolae (6 decembrie), însă numai cu dezlegarea sau dispensa acordată de chiriarhul locului, în cazuri de excepție și fără petrecerea legată de căsătorie, ci într-un cadru mult mai sobru și mai auster, potrivit Doxologia.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
postul craciunului 2024 cand începe biserica nunti