Beneficiile ascunse ale uneia dintre cele mai blamate băuturi din lume
Te-ai gândit vreodată că alcoolul poate avea și beneficii pentru sănătate, atât timp cât este consumat în cantități mici, ocazional?
În Europa, francezii sunt cunoscuți pentru obiceiul lor de a bea seara un pahar de vin roșu, la cină, atât din motive sociale, cât și pentru menținerea stării de sănătate. Și, totuși, care este doza maximă recomandată, astfel încât să beneficiem de anumite efecte pozitive ale alcoolului?
Conform specialiștilor, un pahar de 44 ml de tărie, precum un pahar de whiskey blended malt, 150 ml de vin sau 355 ml de bere reprezintă o cantitate sigură pentru consum ocazional. Alți factori ce pot influența efectul alcoolului asupra organismului tău depind atât de greutatea ta corporală, de cât de plin este stomacul tău, cât și de rezistența pe care o ai. De aceea, ține cont întotdeauna de semnalele pe care ți le transmite corpul, atunci când consumi băuturi alcoolice.
Așadar, dacă ții cont de aceste cantități standard recomandate, în ce moduri poate să beneficieze sănătatea ta de pe urma lor?
Reduci riscul de a dezvolta boli de inimă
Deși un consum ridicat de alcool crește considerabil riscul de a dezvolta boli de inimă, un pahar de vin de 150 ml pe zi ar avea efectul invers, prevenind accidentul vascular cerebral, atacurile de cord și bolile coronariene. Acest lucru se întâmplă deoarece alcoolul crește colesterolul bun (HDL) și scade concentrația de fibrinogen din sânge, o substanța care previne formarea cheagurilor. Un alt beneficiu este scăderea nivelului de stres, așadar, dacă poftești vreodată la o băutură cu arome de fructe, miere si cafea, o poți bea relaxat, cu măsură, pentru că inima ta se va bucura de efectele ei.
Reduci riscul de diabet de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 afectează 8% din populația lumii și se caracterizează printr-un nivel anormal de ridicat de zahăr în sânge, cât și printr-o absorbție redusă de glucoză, fenomen cunoscut sub numele de rezistență la insulină. Conform studiilor făcute în ultimii ani, un consum moderat de alcool în timp ce mănânci, poate reduce creșterea zahărului în sânge într-un procent destul de ridicat, cât și a nivelului glicemic între mese.
Reduci riscul de a dezvolta demență
Efectele negative ale alcoolului asupra funcțiilor creierului se observă imediat după o seară în care ai făcut abuz de el, mai ales în cazul memoriei. Repetarea acestor episoade afectează creierul, însă, în cazul în care te rezumi la limitele recomandate, devii mai protejat în fața riscului de demență. Acest efect se remarcă la cei aflați deja la vârsta adultă, alcoolul nefiind indicat spre consum de către tinerii care au creierul în proces de dezvoltare.
Trăiești mai mult
Deși n-ai crede, un consum moderat de alcool te poate ajuta să trăiești mai mult, datorită efectelor pozitive enumerate mai sus. Însă, din nou, cheia este moderația. Un consum peste medie te expune la cele mai temute boli ale societății noastre.
Alcoolul vine cu efecte benefice asupra sănătății doar dacă alegi să îl consumi conștient și echilibrat. Ocazional, un pahar de vin roșu nu numai că îți schimbă starea de spirit, ci îți aduce și un aport considerabil de antioxidanți, care previn îmbătrânirea prematură. Așadar, alege moderația cât timp ai acordul medicului și poți bea un ocazional un pahar în cinstea sănătății tale.