MENIU

Astronomii au descoperit cea mai bizară stea din galaxia noastră. Cum a ajuns aici?

Oamenii de știință au descoperit o stea misterioasă în galaxia noastră, care se pare că provine din cu totul altă galaxie. Big Dipper, așa cum a fost numită, provine din constelația Ursa Mare. Cercetătorii au analizat cu ajutorul unui telescop din China spectrul de lumină a stelei. Astfel, au descoperit că aceasta conține doar o fracțiune din cantitatea de magneziu și fierdin stelele sale vecine. Cum ajuns, totuși, în Calea Lactee?

Însă, pentru a confirma ipoteza potrivit căreia steaua Big Dipper provine din altă galaxie, cercetătorii au mai efectuat o analiză. De data aceasta au folosit telescopul Subaru din Japonia. Iar rezultatele au confirmat faprul că steaua conține foarte mult din elementul ce poartă numele de europiu – cantitatea de europiu este chiar mai mare decât a Soarelui.

Steaua din Calea Lactee care provine din altă galaxie

Datorită proporților de elemente chimice din stea cercetătorii cred că Big Dipper ar putea să fie vreo rămășiță a unei galaxii pitice bătrâne, care a fost cândva înghițită de galaxia noastră.

„Stele precum aceasta au fost găsite în galaxiile pitice din prezent", au explicat autorii studiului. „Oferă cea mai clară semnătură chimică a evenimentelor trecute de asimilare din Calea Lactee".

Se pare că stelele precum Big Dipper nu sunt unice în Univers. Oamenii de știință au mai găsit și alte stele similare la periferia Căii Lactee.

„Stelele se formează din nori de gaz interstelar", arată cercetătorii. „Proporțiile de elemente din norul părinte oferă o semnătură chimică obsevabilă stelelor formate în acel nor. Așa că stelele care se formează aproape una de alta au proporții similare de elemente".

Așadar, Big Dipper provine cel mai probabil dintr-o galaxie pitică antică. De asemenea, este prima relicvă de acest fel care a apărut în galaxia noastră.

Sursa

Mai multe articole despre:
stea galaxie Calea Lactee