Anxietatea, adevărata boală a secolului? Cum recunoști dacă suferi de ea
Despre anxietate putem spune ca este o reactie perfect normala si naturala a corpului la situatiile stresante prin care trece. Starile de anxietate ne alerteaza in fata pericolelor si ne permit sa ne ridicam, sa ne adunam resursele si eforturile fizice, emotionale si psihice si sa ne luptam cot la cot cu provocarile si greutatile vietii
Fara starile de anxietate șifara frica, specia umana nu ar fi putut supravietui. De la evaluarile profesionale periodice, interviuri, pierderea unui job, un divort, decesul unui parinte, orele tarzii in noapte in care iti astepti copilul adolescent sa se intoarca acasa, fricile și fobiile unui copil pe care nu stii sa le gestionezi, stresul dat de o boala – toate aceste situatii ne solicita ingrijorarea, teama, tristetea si deci anxietatea. Si cand ea apare, corpul trebuie sa se mobilizeze cu toate resursele sa depaseasca problema, altfel cade daramat de efectele ei.
Dar aceasta reactie fireasca imediata in fata unei greutati din viata ta devine ea insasi o problema in sine daca starea de alerta specifica anxietatii o ai permanent, deci si in situatiile in care nu ai avea motive. Starea corpului de “lupta sau fugi” nu te paraseste nici cand iti e bine si cand totul e in regula in viata ta si te agiti si dramatizezi o situatie care nu ar necesita asa de multe resurse emotionale, fizice si psihice din partea ta. In acest caz vorbim de o tulburare anxioasa sau de anxietate acuta sau cronica.
Daca simti o stare intensa de anxietate spontan fara niciun motiv, vorbim de anxietatea acuta iar daca mai tot timpul esti o persoana anxioasa este vorba de o tulburare anxioasa generalizata. In niciunul din aceste cazuri nu este de folos si nici sanatos sa fii astfel.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.