MENIU

ALEX GĂVAN pleacă într-o nouă aventură: Vârful Broad Peak din Pakistan - 8047 de metri

ALEX GĂVAN pleacă într-o nouă aventură: Vârful Broad Peak din Pakistan - 8047 de metri
<p>Alex Găvan, o nouă aventură</p>

Alpinistul Alex Găvan pleacă miercuri într-o nouă aventură! El şi-a propus să cucereasă vârful Broad Peak, din munții Karakorum din Pakistan. Temerarul va încerca să ajungă la peste 8.000 de metri fără mască de oxigen şi ajutorul şerpaşilor.

Vârful Broad Peak se află în Pakistan, la granița cu China, având o creastă de peste 1,5 kilometri, de unde îi vine și numele.

Expediția va dura aproximativ două luni, ascensiunea finală a vârfului de 8047 de metri fiind planificată la sfârșitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Aceasta este a doua expediție la mare altitudine organizată de Alex Găvan în 2014, după ce în aprilie a avut o nouă tentativă de a face prima ascensiune românească fără oxigen suplimentar și fără șerpași a muntelui Everest, iar în mai a încercat să urce pe vârful Dhaulagiri.

Ascensiunea de pe Everest a fost amânată ca urmare a avalanșei produse pe 18 aprilie, care a dus la închiderea părții sudice a muntelui. Cu cele 16 victime înregistrate, acest accident a reprezentat cea mai mare tragedie din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf din lume. Ulterior, în cursul lunii mai, Alex Găvan a încercat ascensiunea muntelui Dhaulagiri, de unde s-a retras pe fondul condițiilor meteo și de sănătate care au împiedicat continuarea ascensiunii în condiții pe care alpinistul să le considere rezonabile.

Ultimul vârf de peste 8.000 de metri urcat de Alex Găvan fără oxigen suplimentar și fără șerpași este Shisha Pangma, de 8027 metri, performanţă înregistrată anul trecut, pe 30 aprilie.

Mai multe articole despre:
expediţie Alex Găvan alpinist