MENIU

Acest fenomen natural neobișnuit i-a uimit chiar și pe locuitorii Arcticii!

Locuitorii districtului autonom Iamalia-Neneția (Rusia) publică pe Internet fotografiile unui fenomen natural neobișnuit: pe țărm au apărut bile de gheață cu suprafață absolut uniformă. Nici măcar cei mai bătrâni locuitori ai regiunii respective nu-și amintesc să fi văzut vreodată așa ceva, însă savanții au deja o explicație pentru această imagine apărută brusc.

Băștinașii Arcticii nu pot fi uimiți de geruri sau de celebra auroră boreală. Însă așa ceva ei nu au mai văzut până acum: țărmul din preajma satului Nyda a fost propriu-zis presărat cu bile mari de zăpadă și gheață.

Coasta Golfului Obi a fost practic acoperită cu bile nemaivăzute de gheață, dimensiunile cărora ajung până la cele ale unei mingi de fotbal! Iar unele exemplare au chiar 0.5 metri în diametru! Acești „bulgări divini” acoperă 18 km de țărm.

Asemenea „mingiuțe” se formează în apă — datorită valurilor și vântului, suprafețele bucățelelor de gheață sunt acoperite treptat de noi straturi.

Reprezentantul administrației satului Nyda a povestit că în golf s-a adunat multă apă după o ninsoare puternică. Pe suprafața ei s-a format un strat de zăpadă umedă, care odată cu intensificarea gerului a început să se transforme în așa-numiții „fulgi de gheață”, adică un strat dens de cristale mici de gheață. Când a început furtuna, acest strat a fost rostogolit pe țărm. Astfel pe el s-au format mingi ideale de diferite dimensiuni.

Specialiștii Institutului de Cercetări Științifice ale Arcticii și Antarcticii au confirmat că în cazul combinării reușite a câtorva fenomene naturale gheața, care de obicei se formează după schema „ace de gheață — fulgi de gheață — noroi — nămol”, se poate rostogoli pe țărm sub formă de bile înghețate.

Satul Nyda este una dintre cele mai vechi localități ale districtului autonom Iamalia-Neneția din raionul Nadymsk, fiind situat după Cercul Polar și datează de la sfârșitul secolului XIX. Totuși, nici cei mai bătrâni locuitori nu-și amintesc să fi văzut vreodată bile de gheață în această zonă…

Savanții ruși au mai văzut recent acest fenomen natural. Cu doi ani în urmă locuitorii Sankt Petersburg-ului au fost surprinși de apariția bilelor de gheață. Trebuie doar să menționăm că „mingiuțele” din Golful Finic erau mult mai mici: diametrul lor nu depășea 10 cm.

Iar cu aproximativ un an în urmă, în decembrie, asemenea bile de gheață au fost văzute pe lacul Michigan din SUA.

sursa

Mai multe articole despre:
Arctica