MENIU

8.000 de euro despăgubiri pentru Brigitte Macron, în urma unei știri false că s-ar fi născut bărbat

Un tribunal din Franța a decis că prima doamnă a Franței, Brigitte Macron, trebuie să primească 8.000 de euro despăgubiri de la două femei care au lansat în spațiul virtual știrea falsă că soția președinteului s-ar fi născut bărbat. Despăgubiri va trebui să primească și fratele primei doamne.Două femei din Franța au postat pe YouTube un videoclip, în decembrie 2021, în care spuneau că soția președintelui Franței s-a născut de fapt bărbat. Falsul a devenit viral înainte de alegerile prezidențiale din 2022, motiv pentru care Brigitte Macron a făcut plângere pentru calomnie. 

Două femei din Franța au postat pe YouTube un videoclip, în decembrie 2021, în care spuneau că soția președintelui Franței ar fi fost bărbat la naștere. Fake news-ul a devenit viral înainte de alegerile prezidențiale din 2022, motiv pentru care Brigitte Macron a făcut plângere pentru calomnie, scrie The Guardian

Scenariul, de tip conspiraționist, sugera că prima doamnă, anterior Brigitte Trogneux, nu a existat niciodată și că fratele ei, Jean-Michel, și-a schimbat sexul și a preluat acea identitate.

Dezinformarea s-a răspândit chiar și în SUA, pe canalele admiratorilor lui Donald Trump, unde Macron a fost luat in derâdere intr-un videoclip șters de pe platformele de streaming.

Un tribunal din Paris le-a condamnat pe cele două femei la plata a 8.000 de euro despăgubiri lui Brigitte Macron și 5.000 de euro fratelui ei, Jean-Michel Trogneux.

Prima doamnă a Franței, care are 71 de ani, nu a participat la proces și nu a fost prezentă la pronunțarea sentinței.