8 plante care întăresc rezistența la viruși. Include-le în meniul zilnic și vei avea parte de un boost de sănătate
Încă din Antichitate plantele au fost utilizate ca tratament pentru numeroase afecțiuni, inclusiv pentru infecțiile virale. Datorită concentrației ridicate de compuși activi există anumite plante care întăresc rezistența la viruși, fortificând organismul pe termen lung. Descoperă ce plante pot să te protejeze de îmbolnăvire și include-le cât mai des în meniul zilnic sau alege-le ca suplimente alimentare.
Credeai că numai pastilele te pot ajuta să combați infecțiile și agenții patogeni din mediul în care trăiești sau lucrezi? Lista de plante care întăresc rezistența la viruși oferită de healthline.com îți indică variantele utile pentru a beneficia de o protecție sporită, în loc să te bazezi numai pe rezistența obișnuită a organismului. Un meniu echilibrat, care include și aceste plante sau consumarea lor sub formă de suplimente reprezintă soluții eficiente pentru a te simți mereu bine și a putea să realizezi tot ceea ce-ți propui.
Iată care sunt principalele plante care întăresc rezistența la viruși:
1. Oregano
Este o plantă folosită des drept condiment, cu proprietăți medicinale deosebite.
Printre compușii activi din oregano se regăsește carvacrolul, care stopează și elimină virușii din organism. În cadrul studiilor de specialitate s-a constatat că substanța poate neutraliza activitatea virușilor în 15 minute de la expunere. De asemenea, uleiul de oregano și carvacrolul combat virușii care cauzează herpesul, rotavirusul și infecțiile respiratorii.
2. Salvia
Este o plantă aromatică folosită timp îndelungat în medicina tradițională pentru a trata infecțiile virale. Salvia conține saficinolide, cu un potențial uimitor. În testele de laborator s-a observat că acești compuși pot lupta împotriva HIV-ului prin stoparea accesului virusului spre celulele-țintă.
De asemenea, salvia combate și virusul HSV-1 și Indiana vesiculovirus, care infectează de obicei caii, vacile sau porcii.
3. Busuiocul
Toate tipurile de busuioc, de la cel sfânt la varianta obișnuită a plantei, sunt utile pentru a lupta împotriva infecțiilor virale. Busuiocul dulce conține apigenină și acid ursolic, care elimină virușii care declanșează herpesul, hepatita B și enteroviroza. Busuiocul sfânt crește imunitatea și neutralizează elementele patogene din tot organismul.
4. Usturoiul
Este un remediu popular pentru o varietate de afecțiuni printre care și infecțiile virale. În cadrul studiilor de specialitate s-a observat că aplicarea locală a extractului de usturoi poate elimina leziunile cauzate de virusul HPV în 1-2 săptămâni.
De asemenea, usturoiul are o acțiune antivirală împotriva gripei de tip A și B, a HIV-ului, HSV-1, pneumoniei virale și rinovirusului care cauzează răcelile obișnuite.
5. Menta
Utilizată sub formă de ceai, extract sau tinctură, menta poate trata infecțiile virale în mod natural, creând o stare de relaxare și optimism. Frunzele aromate conțin mentol și acid rozmarinic, cu efect antiinflamator și antiviral.
6. Rozmarinul
Este folosit adesea la gătit, dar are aplicații terapeutice la fel de importante precum aroma inconfundabilă. Acidul oleanolic din rozmarin acționează eficient împotriva virușilor care cauzează herpesul, HIV-ul, gripa și hepatita.
7. Echinacea
Florile, frunzele și rădăcinile acestei plante au beneficii importante pentru sănătate.
Este foarte utilă în lupta împotriva herpesului și a gripei.
8. Ghimbirul
Ceaiul de ghimbir, bomboanele sau ghimbirul confiat au un efect antiviral impresionant datorită concentrației foarte ridicate de compuși activi. Studiile au dezvăluit că ghimbirul stopează proliferarea virușilor în interiorul organismului și previne accesul agenților patogeni în interiorul celulelor sănătoase.
Sursă text: Eva.ro