4 greșeli de evitat pentru a nu-i afecta copilului stima de sine
Ai cele mai bune intenții când încerci să crești stima de sine a copilului tău, dar este posibil să te faci vinovată de aceste patru greșeli ce au efect contrar. Iată ce poți să faci pentru a te opri.
Din ziua în care ni se nasc copiii, nu ne dorim decât ce este mai bun pentru ei. Vrem ca ei să crească sănătoși, puternici și încrezători, capabili să se confrunte cu toate problemele. Totuși, pentru a obține aceste trăsături în ei, optăm pentru calea cea mai simplă (ce le afectează stima de sine) și anume să îi ferim de toate relele și să nu îi lăsăm să se chinuie și să se simtă prost legat de propria persoană. Câteodată, în ciuda eforturilor noastre, putem face lucruri care, de fapt, le dăunează încrederii și stimei de sine, în loc să-i ajute. Iată patru dintre lucrurile care ucid stima de sine a copiilor făcute de către părinți, și sugestiile experților despre cum poți îndrepta situația:
Greșeala 1. Crezi că dacă îți lauzi copilul îi vei crește stima de sine
Pare contraintuitiv, dar dacă îți lauzi prea mult copilul îi scazi încrederea.
Încrederea trebuie să se dezvolte în interior și nu să vină de la ceilalți. Apare ca urmare a faptului că în mod natural copiii acționează independent de părinții lor și dezvoltă abilități, învațând din greșeli, și nu drept rezultat al laudelor primite din partea adulților. Ei pot începe să simtă nevoia de a fi lăudați pentru a se simți bine în pielea lor, iar acest lucru poate împiedica dezvoltarea motivației.
Sunt multe metode prin care părinții le pot arăta copiilor că îi iubesc și îi apreciază, fără a le lăuda înfățișarea sau realizările .Încearcă să-i spui ”te apreciez pentru că știu că pot conta pe tine să oferi cuiva o îmbrățișare când are o zi proastă” sau “te admir pentru că poți râde ore în șir de la o glumă proastă”.
Citește restul greșelilor pe Fabuloase.ro