MENIU

10 substanţe din produsele cosmetice pe care trebuie să le eviţi

<p>Desi o serie de substante folosite in industria cosmetica sunt periculoase pentru sanatate, acestea sunt in continuare folosite</p>

Desi o serie de substante folosite in industria cosmetica sunt periculoase pentru sanatate, acestea sunt in continuare folosite. Vanzatoarele din magazin nu stiu sa iti spuna care sunt substantele periculoase si iti vor spune ca toate produsele sunt foarte bune, asa ca trebuie sa inveti sa citesti singura eticheta produsului pe care vrei sa il cumperi, ca sa te asiguri ca nu te vei imbolnavi. Substantele periculoase se gasesc si in produsele de igiena (gel de dus, sapun, deodorant), iar pe termen lung acestea pot avea efecte dezastruoase. Iti prezentam 10 substante din produsele cosmetice pe care trebuie sa le eviti.

1.Saruri de aluminiu (clorhidrat de aluminiu)

Sarurile de aluminiu strang porii si sunt prezente in anti-perspirante, produse de peeling si de demachiat. Strangerea porilor impiedica transpiratia, dar impiedica si eliminarea toxinelor. Un studiu britanic a aratat ca sarurile de aluminiu din anumite deodorante pot interactiona cu receptorii de estrogeni din celule. Estrogenii influenteaza aparitia cancerului la san, iar sarurile de aluminiu maresc riscurile.

Desi este autorizata comercializarea deodorantelor cu saruri de aluminiu, trebuie sa te gandesti ca folosesti aceste produse zilnic. Macar atunci cand esti acasa sau in timpul liber renunta la deodorant, in favoarea unor metode naturale de a preveni transpiratia.

2. Parabeni

Parabenii sunt substantele folosite pentru conservarea produselor cosmetice. A fost demosntrata prezenta unor parabeni intacti in tumori canceroase ale sanului. Unii producatori de cosmetice au inlocuit parabenii cu conservati cu potential alergen ridicat.

Dupa ani de dezabateri in privinta sigurantei parabenilor, Comisia Europeana a cerut in 2013 interzicerea a 5 tipuri de parabeni: isopropil-, isobutil, pentil- si esterii de benzil din 4-hydroxybenzoic si sarurile lor). S-a propus si micsorarea concentratie maxima de butil si propilparaben si interzicerea lor in produse destinate copiilor de mai putin de trei ani.

3. Ftalati

Ftalatii sunt solventi prezenti in lacul de unghii si in parfum. Ftalatii sunt cancerigeni, toxici, dauneaza fertilitatii si cresc riscul imbolnavirii de diabet de tip 2. Un studiu pe 134 de copii a demonstrat ca 95% s-au nascut cu ftalati in organism, deoarecele mamele lor s-au expus acestor substante. Cei mai afectati copii au prezentat malformatii ale sistemului reproducator.

Mai multi ftalati au fost interzisi. Dietil ftalatul (DEP) ramane autorizat, insa Greenpeace considera ca este la fel de toxic. UE a interzis utilizarea DEPH, al carui potential este mai toxic si continua sa cerceteze toxicitatea celorlalti ftalati.

Citeşte articolul integral pe Curademiere.ro