10 obiceiuri care îți strică dinții
Fara sa iti dai seama, ai ticuri si obiceiuri care iti strica dintii. Stii ca nu este bine sa spargi bomboane in dinti si nici sa iti folosesti dintii pe post de desfacator de sticle. Obiceuri la fel de daunatoare despre care poate nu stiai ca ti-ar putea afecta sanatatea dentara sunt bautul cafelei de dimineata sau consumul de sucuri reci. Iata 10 obiceiuri care iti strica dintii.
1. Cafeaua de dimineata si paharul de vin seara
Daca obisnuiesti sa bei cafea dimineata, vin la pranz sau ceai seara, afla ca aceste bauturi iti afecteaza albeata dintilor, din cauza continutului de tanini. Aceste molecule vegetale, prezente in anumite plante si folosite pentru capacitatea lor naturala de a precipita proteinele, se depun pe smaltul dintilor si il ingalbenesc.
Bauturile mentionate contin substante cromogene, susceptibile sa se transforme in materie coloranta. Ai observat probabil ca daca nu speli canile imediat dupa ce bei cafea, acestea se pateaza in timp. Daca nu ai posibilitatea sa te speli pe dinti, bea apa dupa cafea, ceai sau vin.
2. Nu te folosi de dinti ca si cum ar fi instrumente
Sunt multe gesturi care provoaca fisuri sau chiar fracturi ale dintilor. Chiar daca ti se pare un gest nevinovat sa deschizi o punga cu dintii, repetarea acestui gest poate avea consecinte dezastruoase pentru dantura ta. Nu mai vorbim despre a roade creioanele, a rontai gheata sau a deschide sticlele cu dintii. Mai bine mesteca o guma fara zahar. Acest gest nu doar ca nu iti afecteaza dintii, ci ajuta si la producerea de saliva, ce iti va curata dantura.
3. Covrigeii, chipsurile, prajiturelele dintre mese
Ai manca niste covrigei, o prajiturica, niste chipsuri. Toate aceste gustari dauneaza danturii deoarece contin zaharuri ascunse. De ce este zaharul nefast? In gura se afla un numar mare de bacterii cariogene care colonizeaza placa dentara si fermenteaza zaharul din alimente, prin producerea acidului lactic. Acesta ataca smaltul dintilor si duce la demineralizarea sa, formandu-se asfel cariile.
Saliva are un rol important deoarece elibereaza minerale, care vor remineraliza dintii si vor ajuta la neutralizarea acizilor ce se formeaza dupa fiecare masa. Daca productia de saliva este la nivel maxim in timpul mesei, aceasta scade intre mese. Daca mananci intre mesele principale zaharuri, dintii nu vor mai avea timp sa se remineralizeze.
Mananca doar de patru ori pe zi: dimineata, la pranz, gustare dupa-amiaza si cina si nu mai rontai nimic intre mese.
4. Iti scrasnesti dintii
Scrasnirea dintilor sau bruxismul apare ziua sau in timpul somnului. Bruxismul apare in situatii de stres, de concentrare extrema sau atunci cand dintii sunt prost aliniati. Acest tic poate duce la fisurarea dintilor sau la fracturi, ba chiar si la extractie. Efectele scrasnirii dintilor sunt vizile mai ales la incisivi sau la caninii de jos.
Scrasnirea dintilor duce si la crispari ale muschilor fetei, avand ca rezultat senzatia de obosire a fetei dimineata la trezire. De asemnea, muschii maxilarului se dezvolta si apar probleme ale articulatiilor dintre maxilar si craniu.
Trebuie sa fii constient de acest tic, ca sa nu il repeti si sa inveti tehnici de relaxare. Exista si un aparat dentar care poate fi purtat noaptea, uneori chiar si ziua, ce va suporta efectele scrasnirii si va impiedica maxilarele sa se intalneasca. Pentru a relaxa muschii din aceasta zona se folosesc injectii cu toxina botulinica.
5. Bei bauturi acidulate
Sucurile acidulate ataca smaltul dintilor si il fragilizeaza. Acestea sunt bogate si in zahar, ceea ce duce la o si mai mare afectare a dintilor. Nici despre sucurile fara zahar nu se poate spune ca nu afecteaza dintii. Ele contin indulcitori, unii dintre ei acizi.
Bea sucuri de fructe naturale si amesteca-le cu apa daca sunt prea dulci. Daca bei bauturi dietetice, alege-le pe cele care contin edulcoranti din familia poliolilor, xilitolii. Acestia nu pot fi transformati in bacterii si sunt mai putin toxici pentru dinti.
6. Fumezi o tigara ca sa te destinzi
Dintii nu sunt feriti de efectele daunatoare ale tigarilor. Caldura degajata de tigari afecteaza tesutul gingival, il poate inflama si poate, pe termen lung, cauza leziuni canceroase. Tutunul intarzie procesul de cicatrizare, de aceea este nerecomandat dupa o operatie chirurgicala sau o extractie.
Fumatul cauzeaza halena, deoarece caldura tigarilor usuca gura, favorizand inmultirea bacteriilor responsabile de mirosurile urate. Nicotina si gudronul din tigari se depun in timp pe dinti, care isi schimba culoarea. Daca nu poti renunta la fumat, macar redu numarul tigarilor si ingrijeste-ti bine dantura.
Citește restul articolului pe curademiere.ro.