MENIU

Verdictul privind "Legea fugarilor", amânat de CCR pentru a patra oară. Ce spun judecătorii constituționali în motivarea deciziei

Judecătoare CCR, milionară în euro: cum s-a îmbogățit din banii românilor

Curtea Constituţională a amânat, pentru 28 mai, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe legea care aduce modificări la Codul penal şi care adaugă un plus de pedeapsă condamnaţilor care nu se prezintă în termen de 7 zile pentru a ispăşi condamnarea. Vorbim deja despre a patra amânare a discutării acestei sesizări de către judecătorii constituționali.

Magistraţii ÎCCJ consideră că actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor este neconstituţional în ansamblul său.

"La data de 5 decembrie 2023, ora 20.00, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art. 27 lit. b din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, în temeiul art. 146 lit. a) din Constituţia României şi art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu participarea unui număr de 88 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal (PL-x nr.675/2023)", se arată în comunicatul de presă al ÎCCJ.

Magistraţii Înaltei Curţi explică şi motivul pentru care a fost făcută sesizarea.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică "o lege a fugarilor", ca răspuns la creșterea numărului condamnaților care fug din țară

"Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte prevederile actului normativ indicat, în ansamblul său, Secţiile Unite apreciind că ar fi încălcate prevederile art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii, art. 21 alin. (3) din Constituţia României cu privire la dreptul la un proces echitabil coroborat cu prevederile art. 23 alin. (2) privind dreptul la libertate individuală, precum şi art. 15 alin. (1) şi (2) din Constituţie privitor la neretroactivitatea legii", a mai precizat sursa citată.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 29 noiembrie 2023, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.

Mai multe articole despre: