MENIU

Un medic de familie este acuzat de luare de mită. Acesta a fost trimis în judecată

Un medic de familie a fost trimis în judecată sub acuzația de luare de mită, conform unui rechizitoriu întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița. Acuzațiile vizează pretinderea și primirea unei sume de bani de la o pacientă, pentru a-i elibera o trimitere necesară efectuării unor investigații medicale.

Ce au transmis autoritățile în acest caz

Conform Direcției Generale Anticorupție (DGA), incidentul a avut loc în cursul anului 2024. Medicii de familie beneficiază de o remunerație pentru serviciile prestate, acoperită prin contractul de asigurări sociale de sănătate încheiat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin urmare, serviciile medicale, inclusiv eliberarea biletelor de trimitere, ar fi trebuit să fie gratuite pentru pacienți.

În acest caz, medicul acuzat a solicitat o sumă de bani pentru eliberarea unui bilet de trimitere, încălcând astfel normele legale și deontologice. Potrivit DGA, actele medicale efectuate în cadrul cabinetului ar fi trebuit să fie decontate integral de CNAS, fără a implica costuri suplimentare pentru pacienți.

„În fapt, în cursul anului 2024, aceasta a pretins și primit o sumă de bani necuvenită de la o pacientă, denunțătoare în cauză, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu, mai exact pentru eliberarea unor înscrisuri medicale. Astfel, suma de bani a fost remisă în schimbul eliberării unui bilet de trimitere pentru efectuarea de investigații de specialitate, în condițiile în care serviciile medicale prestate în cadrul cabinetului medical individual erau decontate de inculpată în totalitate în baza contractului de asigurări sociale de sănătate încheiat de pacientă cu CNAS, astfel încât serviciul prestat pacientei ar fi trebuit să aibă caracter gratuit”, arată Direcția Generală Anticorupție (DGA).