MENIU

Un fost primar PSD a fost reținut de DNA. Care sunt acuzațiile procurorilor anticorupție

Foto arhivă Inquam

Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul teritorial Craiova l-a reţinut miercuri, 25 mai 2022, pe fostul primar al comunei Vitomireşti, Robert Rotea, cel care şi-a pierdut funcţia ca urmare a unei decizii a ANI. 

Oamenii de afaceri Mircea Ungureanu şi Gheorghe Trăneci au fost de asemenea reţinuţi în acest caz.

Fostul primar Robert Rotea este acuzat de procurorii DNA că ar fi primit mită o locuinţă în valoare de peste 1 milion lei. Totul are legătură cu un contract finanţat prin FDI, contract obţinut de firma omului de afaceri Mircea Ungureanu, care însă a subcontractat lucrările.

Atât Ungureanu, cât şi administratorul firmei subcontractoare sunt inculpaţi în acest caz în care miercuri, 25 mai 2022, cei trei au fost reţinuţi pentru 24 de ore. 

Robert Rotea, la data faptelor primar al comunei Vitomireşti, judeţul Olt, este acuzat de următoarele infracţiuni: - abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, - fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, - complicitate la obţinerea ilegală de fonduri, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, - complicitate la fals intelectual, - luare de mită, - instigare la spălare a banilor.

„La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomireşti, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert şi o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuţie lucrări ce avea ca obiect ,,Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomireşti, judeţul Olt”.

A doua zi, fără ştirea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuţia parţială a lucrărilor.  În contextul menţionat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul  Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condiţiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomireşti în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă“, spun procurorii DNA. 

Anchetatorii îl mai acuză pe primarul Rotea că fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obţinute prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii).  „Pentru “serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuinţe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuinţa respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpaţi“, mai spune DNA.