MENIU

Secția specială contestă decizia prin care instanța supremă a întors la Parchet dosarul Mineriadei

​Secția de anchetare a magistraților a contestat decizia luată în mai 2019 de instanța supremă, care a retrimis la Secția Militară a Parchetului General dosarul Mineriadei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii.

Anunțul Parchetului General:
"În cauza cunoscută generic sub denumirea ”Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, la data de 14 februarie 2020, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (structura competentă în acest moment), în conformitate cu dispoziţiile art. 888 alin. 1 lit. d din Legea 304/2004, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 7/2019, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 347 alin. 1 Cod procedură penală, a declarat contestaţie împotriva Încheierii nr. 192 pronunţată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, cu privire la inculpaţii: Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru.
Precizăm că ”Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990” a fost soluționat în anul 2017 de Secția parchetelor militare prin trimiterea în judecată a persoanelor menționate anterior".
 
Prin urmare, Parchetul face această contestație la aproape un an de la decizia instanței de restituire a dosarului. La acest moment, dosarul Mineriadei se află tot la ICCJ, iar contestația a fost formulată de Secția specială pentru că această unitate de parchet are competența de soluționare a dosarului, dat fiind că unul dintre inculpați este magistrat. Este vorba despre Mugurel Cristian Florescu, fostul pșef al Procuraturii Militare, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai Parchetului General.