MENIU

Noi detalii în dosarul „Drogurile de la Marea Neagră”. O tonă de cocaină a fost găsită la țărm

Într-o decizie surprinzătoare, judecătorii Tribunalului Tulcea au anulat parțial rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT în dosarul cunoscut sub numele de „Drogurile de la Marea Neagră”, unul dintre cele mai mari cazuri de trafic de droguri din România. Autoritățile au confiscat aproape 1,8 tone de cocaină pură, din care o tonă a fost descoperită plutind aproape de țărmul Mării Negre.

Cazul „Drogurile de la Marea Neagră”

Cazul a început în martie 2019, când o șalupă abandonată în zona Sfântu Gheorghe a atras atenția autorităților, care au găsit în interiorul ei aproape o tonă de cocaină de puritate 90%. Ulterior, alte sute de kilograme de droguri au fost descoperite în largul mării. Drogurile, estimate la peste 300 de milioane de euro pe piața neagră, erau ambalate în saci și echipate cu veste de salvare, probabil pentru a fi recuperate ulterior de către traficanți.

Decizia tribunalului a venit ca urmare a unor erori procedurale invocate, inclusiv lipsa autorizării prealabile pentru infracțiunile de trafic internațional de droguri și constituirea unui grup infracțional organizat. Judecătorii au constatat nulitatea anumitor acte procesuale și au dispus excluderea lor din materialul probator. De asemenea, au identificat nereguli în rechizitoriul din 2020, cum ar fi neindicarea corectă a adresei unuia dintre inculpați și insuficiența descrierii faptelor și probelor prezentate.

Totuși, instanța a respins unele cereri și excepții invocate de avocați, dar a dispus ca DIICOT să decidă în termen de 5 zile dacă menține trimiterea în judecată sau solicită restituirea cauzei. Următoarea ședință în acest dosar va avea loc în martie 2025, când se va clarifica soarta acestui caz de mare amploare.

Ce au transmis anchetatorii în acest caz

Procurorii spun că drogurile au fost introduse în România pe mare, urmând să fie transportate în alte țări europene cu ajutorul unor rețele de traficanți. Utilizând șalupe rapide, traficanții au încercat să recupereze marfa abandonată, însă operațiunea a fost întreruptă de intervenția autorităților române, care au confiscat capturile de droguri.

„Constată nulitatea absolută parţială a ordonanței de punere în mişcare a acţiunii penale pentru lipsa autorizării prealabile a organului competent prevăzută de art. 9 alin. 3 C. pen. şi art. 10 alin. 2 C. pen. în ceea ce privește infracţiunea de trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc şi inițiere şi constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de infracțiuni grave reținute în sarcina inculpaților, Matei Iuliana, Şugar Bogdan Alin, Şugar Iosif Augustin, Postolea Alexandru, Manole Gabriel, Pălăcean Silviu Augustin, Alexandru Claudiu, Duran Domenech Antonio, Leon Palacios Edgar Juan, Leon Palacios Ruben Pedro, Calero Henares Alvaro Jesus, Kirnos Rostyslav, Sabater Nieto Juan Antonio, Stojic Predrag şi a tuturor actelor de urmărire penală efectuate după această dată şi dispune excluderea lor din materialul probator.

Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.07.2020 emis în dosarul nr.1059/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, ca urmare a neindicării mențiunilor obligatorii potrivit art. 328 alin. 1 şi 2 C. proc. pen. (respectiv neindicarea unei adrese de domiciliu/ reşedinţă a inculpatului Nasrallah Eddine Nor Joseph).

Admite în parte cererile şi excepțiile formulate de inculpaţi.

Constată neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.07.2020 emis în dosarul nr.1059/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, cu privire la inculpaţii Nasrallah Eddine Nor Joseph, Duran Domenesch Antonio, Leon Palacios Edgar Juan, Leon Palacios Ruben Pedro, Matei Iuliana, Sugar Iosif Augustin, Postolea Alexandru, Manole Gabriel, Sabater Nieto Juan Antonio, Alexandru Claudiu, Pălăcean Silvius Augustin, Stojic Predrag, Kirnos Rotzslav, Calero Henares Alvaro Jesus, Şugar Bogdan Alin, în sensul insuficientei descrieri a situaţiei de fapt reţinute şi a neindicării mijloacelor de probă în baza cărora se sprijină acuzarea şi analiza acestora cu privire la fiecare infracţiune şi pentru fiecare inculpat în parte.

Constată nelegalitatea efectuării actelor procedurale ce privesc aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect, respectiv inculpat pentru inculpaţii Duran Domenesch Antonio, Leon Palacios Edgar Juan Leon Palacios Ruben Pedro, Matei Iuliana, Sugar Iosif Augustin Postolea Alexandru, Manole Gabriel, Alexandru Claudiu, cu consecinţa încălcării dreptului la apărare prev. de art. 10 C. proc.pen. Respinge celelalte cereri şi excepţii.

În temeiul art. 345 alin. 3 C. proc.pen.. Prezenta încheiere se comunică de îndată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală care în termen de 5 zile va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Fixează termen pentru soluționarea procedurii de cameră preliminară la data de 21.03.2025.

Cu drept de contestație odată cu încheierea pronunţată conform art. 346 alin. 4 C. proc., pen. Pronunţată în camera de consiliu, azi 23.10.2024“, se arată în minuta instanței tulcene.