MENIU

Măsuri speciale la Curtea Supremă pentru audierea maraton a martorilor din procesul Revoluției

Măsuri speciale la Curtea Supremă pentru al doilea termen în procesul Revoluției. În interiorul instanţei au fost amenajate bănci, în condiţiile în care reprezentanţii instituţiei au explicat în repetate rânduri că spaţiul este insuficient pentru un asemenea dosar.

Primul termen a avut loc în 29 noiembrie şi au fost citate 5.000 de persoane, context în care reprezentanţii instituţiei au făcut din nou precizări cu privire la spaţiul insuficient pentru derularea unui proces de o asemenea anvergură. 

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației militare sunt judecați pentru infracţiuni contra umanităţii. Procurorii îi acuză că ar fi creat psihoza teroriştilor ca să preia puterea. După fuga lui Ceauşescu au murit mai mulţi oameni decât înainte de 22 decembrie.

Crimele împotriva umanității sunt singurele infracțiuni rămase imprescriptibile după 30 de ani și care necesită un probatoriu puternic ca să reziste în instanță, acesta fiind motivul pentru care s-au clasat dosarele altor învinuiți, cum ar fi fostul premier Petre Roman și prezentatorul televiziunii ceaușiste, Victor Brateș, de exemplu.

Valentin Ceauşescu, ultimul fiu în viaţă al fostului cuplu dictatorial, s-a constituit parte vătămată în dosarul „Revoluţiei”, cel de pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Mai multe articole despre:
masuri speciale Curtea Suprema dosarul Revolutiei