MENIU

Înalta Curte de Casație obligă procurorii militari să finalizeze Dosarul Mineriadei. Care este termenul limită?

Termenul stabilit de ICCJ este foarte scurt

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit marți, că procurorii militari de la Parchetul General trebuie să finalizează ancheta în dosarul mineriadei din 1990, în care este sunt mai mulți lideri postdecembriști, în frunte cu Ion Iliescu. Decizia ÎCCJ, pronunțată în urma unor contestații, este definitivă.

„Stabileşte termen la data de 31 iulie 2024 până la care procurorul urmează a rezolva cauza (...), termen până la care nu se va putea formula o nouă contestaţie cu privire la durata procesului. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei rămân în sarcina statului. Încheierea se comunică contestatorului şi procurorului de caz. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 ianuarie 2024”, se arată în încheierea ÎCCJ.

 

Dosarul Mineriadei, restituit în 2020 de ÎCCJ înapoi la parchet

 

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv, în decembrie 2020, restituirea la Parchetul Militar a dosarului Mineriadei din 1990, în care au fost trimişi în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu, pentru refacerea de la zero a urmăririi penale, după ce toate probele strânse de procurori au fost anulate.

 

Instanţa supremă a respins toate contestaţiile depuse la dosar de Parchetul General şi părţile vătămare, fiind menţinută o decizie din 8 mai 2019 a unui judecător de cameră preliminară, prin care s-a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi s-a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

 

Curtea Supremă a cerut procurorilor militari să refacă, parțial, rechizitoriul în Dosarul Revoluției