MENIU

Fostul șef al DIPI și iubita Vanessa rămân fără banii confiscați în ancheta Ayahuasca - suma, uriașă!

Fostul șef al DIPI și iubita Vanessa rămân fără banii confiscați în ancheta Ayahuasca

Imensele sume de bani descoperite în timpul perchezițiilor făcute de DIICOT în dosarul ”Ayahuasca” rămân sub sechestru.

Decizia aparțiene Tribunalului Dâmbovița, care a respins solicitarea privind ridicarea măsurilor asigurătorii înaintată instanței pe 11 noiembrie 2021 de Gelu Oltean, fostul șef al serviciului secret din cadrul Ministerului de Interne (DIPI), dar și de către partenerele sale de afaceri - Vanessa Youness și Mina Mursa.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, procurorii DIICOT au dispus măsura asiguratorie a sechestrului judiciar atât pe banii găsiți în locuințele celor trei inculpați la percheziții, dar și pe conturile Minei Mursa unde se aflau cele mai mari sume de bani.

Nu mai puțin de 269.401 euro, 1.592 dolari, 7.730 lei, 185 lire și 610 franci elvețieni sunt banii aflați în posesia fostului șef al DIPI și ale complicelor sale.

Oltean, Youness și Mursa nu mai au acces la bani din februarie-marite 2019, atunci când a izbuncit scandalul ”Ayahuasca”, procurorii antimafia având indicii că au fost obținuți din activitatea ilegală mascată sub afacerea de turism religios-medical.

În timpul ritualurilor care erau organizate într-o vilă din localitatea Răcari, județul Dâmbovița, se folosea o băutură tradițională a triburilor amerindiene care are ca baza DMT - dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.

Doritorii de astfel de ritualuri ”religios-medicale” plăteau o taxă de participare de 550 de euro de persoană, dacă acceptau să fie cazați în cameră dublă, și 1.100 de euro pentru o cameră single.

Șamanul care coordona ceremonialul este cetățeanul britanic Thomas Ivor Mowbray Lishman, inculpat și el în dosar alături de fostul șef al DIPI și de partenerele sale.

”Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise”, potrivit DIICOT.

În data de 14 decembrie 2019, ziua perchezițiilor care au avut loc în Răcari, județul Dâmbovița, erau cazate în vila unde se derulau ritualurile peste 40 de persoane, arată procurorii DIICOT.

Cei trei români ceruseră ridicarea sechestrului de pe sumele de bani și în luna iunie 2021, dar tot fără succes.

Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT din Brașov la începutul lunii martie 2020, dar cauza se află de atunci în fază de cameră preliminară.

Arestați preventiv pentru 30 de zile Oltean și ceilalți trei colegi de dosar au fost plasați în control judiciar, pentru ca în octombrie 2020 Curtea de Apel Ploiești a revocăt măsura preventivă a controlului judiciar.