Realitatea.net
MENIU

Fost agent de pază de la Casa de Pensii, trimis în judecată pentru implicare într-o rețea de trafic de influență și mită

Un fost agent de pază al Casei Județene de Pensii Sibiu a fost trimis în judecată, fiind acuzat că a intermediat mită în cadrul unui amplu dosar de corupție care vizează emiterea deciziilor de pensionare.

 Conform procurorilor, bărbatul se află în arest la domiciliu și este cercetat pentru complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influență, însumând 28 de acte materiale.

Ce au anunțat autoritățile?

Potrivit Direcției Generale Anticorupție, între iunie 2024 și ianuarie 2025, agentul ar fi acționat în complicitate cu un funcționar public din cadrul instituției, pretinzând sume de bani și alte foloase materiale pentru a facilita diferite proceduri birocratice – de la verificarea și înregistrarea dosarelor de pensie, până la acordarea ajutoarelor de înmormântare.

Deși era angajat al unei firme private de pază care asigura serviciile pentru Casa de Pensii, inculpatul lăsa impresia că are influență asupra angajaților instituției și că poate „aranja” diverse cereri contra unor „atenții”. Sumele pretinse variau între 50 și 650 de lei, iar uneori mita era oferită sub formă de produse alimentare.

În același dosar, alte cinci persoane și-au recunoscut faptele și au încheiat acorduri cu procurorii. Trei dintre aceste acorduri au fost deja confirmate de instanță. Printre cei condamnați se numără și un funcționar al Casei de Pensii, care a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, pentru 11 acte de luare de mită. Alte două persoane au fost condamnate la 2 ani și 6 luni cu suspendare pentru complicitate la mită.

Pentru celelalte două acorduri, instanța urmează să se pronunțe în perioada următoare.

Cazul a ieșit la iveală în urma unei anchete extinse a DGA, care a inclus percheziții în Sibiu, Vâlcea și la sediul Casei Județene de Pensii. În total, 38 de persoane sunt vizate în dosar, având calitatea de suspecți, complici sau cumpărători de influență.

Anchetatorii susțin că funcționarul public implicat a primit mită în mod repetat pentru îndeplinirea unor atribuții de serviciu, printre care recalcularea pensiilor și emiterea deciziilor favorabile. În cazul agentului de pază, se rețin 37 de fapte penale, constând în intermedierea mitei și în solicitarea de foloase în interes propriu.