"Fiara din Balcani", cel mai supravegheat criminal din România, cere să fie eliberat. Motivul pentru care gardienii nu-l scapă din ochi
Cel mai periculos criminal care a îngrozit România și întreaga Europă, „Fiara din Balcani” este de neîmblânzit după 22 de ani de temniță grea. Kostas Passaris, care a împușcat două persoane în timpul unui jaf armat din București în 2001, a cerut un regim mai blând. Deținutul cel mai de temut din Balcani este închis pe viață la Penitenciarul din Arad, acolo unde este păzit sub supravegherea cea mai strictă posibilă. Gardienii se tem că acesta ar plănui să evadeze.
Konstantinos Passaris, supranumit și „Fiara din Balcani”, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2003, după ce a comis un dublu asasinat în timpul unui jaf armat din 2001, la o casă de schimb din București.
Până acum, Kostas Passaris a executat 22 de ani în penitenciarele Rahova, Craiova, Gherla și Arad. În toți anii, grecul extrem de periculos a fost păzit cu maximă prudență, iar instanța i-a respins de fiecare dată cererile pentru o pedeapsă mai blândă.
Deși a strâns 44 de recompense și a câștigat 66 de zile după ce a muncit în închisoare, magistrații Judecătoriei Arad au hotărât că lui Passaris nu i se poate schimba regimul de detenție din maximă siguranță în semideschis.
Asta pentru că, pe durata celor două decenii de detenție în România, „Fiara din Balcani” a avut nu mai puțin de 9 incidente de securitate după ce a intrat în numeroase conflicte cu gardienii. Anul trecut, un paznic a găsit în celula criminalului un cuțit artizanal. Passaris a spus, în apărarea lui, că l-a fabricat ca să își taie mâncarea mai ușor și să deschidă conservele, numai că acestea i se serveau oricum deschise. Din acest motiv, magistrații din Arad susțin vehement că asasinul grec nu „este pregătit pentru a fi redat societății”.
Jaful în care a luat viața a doi oameni a fost pus la cale de Passaris ca să îi demonstreze unei prostituate cât de ușor se pot face banii în România.
O nouă cerere pe care o poate face „Fiara din Balcani” pentru o posibilă eliberare condiționată va putea fi discutată abia în septembrie 2023.