Expert: Prezumția de nevinovăție lipsește din Justiție. Tudorel Toader: Probele trebuie să fie administrate legal
Mii de persoane au fost aduse în fața instanțelor de judecată fără nicio probă, iar altele au ajuns în spatele gratiilor fără să existe dovezi care să-i incrimineze. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului și Comisia de Cercetare a Abuzurilor caută noi propuneri legislative ca astfel de fapte să nu mai aibă loc, în contextul în care România a înregistrat în ultimii ani un număr mare de dosare soluționate doar cu achitări sau clasări. Experții din justiție cer ca prezumția de nevinovăție să nu fie doar o noțiune abstractă.
În ultimii ani, justiția din România s-a desfășurat pe micile ecrane, acolo unde politicieni, afaceriști și chiar oameni obișnuiți au fost acuzați de procurori de fapte pe care nu le-au comis. Adevărul a fost deținut doar de magistrați, iar unii dintre ei au dat în spațiul public și informații din dosare.
"Prezumția de nevinovăție, probele false aduse la dosar sau acuzarea pe un capăt de acuzare al unui articol din Codul Penal și la sfârșit o schimbare de încadrare fără a ți se aduce la cunoștință. Eu am fost judecat 7 ani și jumătate pentru un pseudo abuz în serviciu", a spus Cristian Popescu Piedone.
Mai mulți specialiști în domeniul justiției au ajuns la concluzia că prezumția de nevinovăție a fost încălcată flagrant. De multe ori, cei acuzați pe nedrept au murit în închisori înainte să li se facă dreptate.
"Vom vedea că într-unul dintre dosare au fost zile de arest preventiv acordate, s-au adunat peste 3.000 de zile de arest preventiv, iar toate persoanele din dosar au fost achitate. Două dintre acestea nu au supraviețuit pentru a vedea hotărârea definitivă", a declarat Victor Alistar.
"Statul de drept înseamnă să respectăm exigențele acestuia și dreptul penal să-și îndeplinească rolul preventiv. Să fie prevenție generală, să nu ajungem la prevenție specială care completează condamnarea", a spus Tudorel Toader.
În urma dezbaterilor, au fost identificate punctele vulnerabile din legile penale și au fost făcute propuneri care pot îmbunătăți sistemul.