DOCUMENT BOMBĂ După 5 ani, ancheta DIICOT asupra jafului din pădurile României bate pasul pe loc. Niciun austriac nu este cercetat
Document bombă prezentat de Realitatea Plus în cazul jafului din pădurile României, cu un prejudiciu estimate la 25 de milioane de euro. Într-un răspuns la solicitarea jurnaliștilor postului TV postului, procurorii spun că din 2018 până astăzi nu s-a întâmplat mai nimic în ancheta companiei austriece Schweighofer. Adică timp de 5 ani. Mai mult, din document reiese că nu este pus sub acuzare niciun cetățean austriac.
“Dosarul aflat pe rolul DIICOT – structura centrală este în lucru, urmărirea penală nefiind finalizată până în prezent. În dosar, persoanele care au calitate de suspect nu au cetățenie austriacă", a transmis instituția într-un răspuns la o solicitarea făcută de jurnalista Realitatea Plus Ionela Arcanu.
DIICOT a mai precizat că "În ceea ce privește celelalte aspect solicitate de dvs, vă transmitem că nu avem aspect suplimentare de comunicat față de cele prezentate pe site la data de 30.05.2018, aspect de interes pentru opinia publică urmând a fi comunicate la momentul oportun."
În documentul din mai 2018 (vezi AICI), DIICOT anunța derularea unor acțiuni de punerea în executare a 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti. Vizate erau persoane fizice şi juridice în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.
“În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. (…) Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro," se arată în comunicatul DIICOT din 2018.
Documentul nici măcar nu preciza câte persoane au fost conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală și ce s-a întâmplat cu ele. Pe surse, la vremea respectivă s-a aflat că 6 persoane, printre care patru directori ai fabricilor din Rădăuți si Sebeș ale societății Schweighofer Holzindustrie, au fost puse sub urmărire penală.